Czy wiesz, komu zawdzięczamy obecność pomidorów w polskim menu? Tą zasługę dzielą między sobą Krzysztof Kolumb i królowa Bona. Odkrywca Ameryki podczas swojej wyprawy na nieznany kontynent jako pierwszy Europejczyk miał okazję skosztować pomidorów, natomiast kilkaset lat później królowa Bona przywiozła je do Polski.

Bez pomidorów nie byłoby pysznej zupy, jesiennych kanapek czy słynnych włoskich sosów do makaronów i pizzy. Pomidory rządzą w naszym menu od lata do jesieni i czarują smakiem zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Jak dobrze wykorzystać ten „pomidorowy czas”, aby było pysznie i zdrowo? Radzą szefowie kuchni Knorr.

Czerwień z kroplą mleka, czyli słowo o różnorodności pomidorów

Współcześnie może dziwić fakt, że pierwotnie pomidory w Europie uprawiane były jako rośliny ozdobne – we Francji na przykład uważano je za najładniejsze ozdoby altan. Od tamtych czasów dużo się zmieniło, a zastosowanie kulinarne zupełnie przyćmiło względy zdobnicze. Wyróżniamy wiele gatunków pomidorów, a za tym idzie ich różne zastosowanie w kuchni:

– Podłużne pomidory, tzw. jajka, mają niewiele soku, natomiast w większości składają się z miąższu. Z tego względu bardzo dobrze zachowują się w procesie suszenia.

– Pomidory malinowe, jako najbardziej słodkie wśród pomidorów oraz najpełniejsze w smaku, świetnie pasują do sałatek. Rozpoznamy je bez trudu dzięki niezwykłemu kolorowi – czerwieni z kroplą mleka.

– Zwykłe czerwone pomidory, które są lekko kwaskowate w smaku, najlepiej sprawdzają się w zupach.

Na zdrowie

Najlepsze pomidory jadamy pod koniec lata i wczesną jesienią, kiedy to warzywa mają najpełniejszy smak. Jednak nie tylko o walory smakowe tutaj chodzi. O zaletach pomidorów mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr:„Pomidory są pełne witamin i soli mineralnych. Dostarczają organizmowi beta karotenu, czyli prowitaminy A, który bierze udział m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry.Jeśli wolimy pomidory przetworzone niż surowe, nie mamy powodu do zmartwień – tak się składa, że zupa pomidorowa zawiera ponad dwa razy więcej likopenu niż surowy pomidor. Jedzenie pomidorów wskazane jest też po dużym wysiłku fizycznym, zwłaszcza gdy pojawią się zakwasy, z uwagi na bogactwo potasu”.

Pomidory na stół, czyli na co zwrócić uwagę

– Gdy wybieramy pomidory na straganie, zwróćmy uwagę, aby nie były twarde lub nie w pełni dojrzałe.

– Jeśli zdarzyło nam się zakupić niedojrzałe pomidory, pozostawmy je na parapecie okiennym przez kilka dni. Wkrótce powinny nabrać właściwego koloru i smaku.

– Możemy być zaskoczeni, ale okazuje się, że ma znacznie, w jaki sposób kroimy pomidory. Wyglądają ładniej i tracą mniej soku, gdy kroimy je w poprzek gniazd nasiennych. Oznacza to, że miejsce, gdzie znajdował się ogonek, powinno znajdować się pośrodku pierwszego plastra.

– Wybierając pomidory do konkretnego dania, weźmy pod uwagę, że mniejsze pomidory są zazwyczaj słodsze, mają więcej aromatu i smaku.

A co zapewnia ten niepowtarzalny smak? Otóż pomidory zawierają naturalny kwas glutaminowy aminokwas nadający im charakterystyczny smak. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym więcej mają smaku i kwasu glutaminowego.Warto pamiętać, że smakiem pomidorów możemy się cieszyć także w zimie, przygotowując w sezonie zapasy suszonych pomidorów w zalewie czy domowy keczup.

Zupa pomidorowa warta grzechu

Zdaniem Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, pomidorówka nigdy nie wychodzi z mody: „Klasyczna pomidorowa z kluskami czy ryżem, przygotowana ze świeżych pomidorów, warta jest grzechu. Jej unikalny kwaskowaty smak, zrównoważony odrobiną słodyczy, warto stawiać regularne na domowym stole”. Podobnie na uwagę zasługują zupy kemy z pomidorów – na przykład z kulkami mozzarelli i pachnąca bazylią. „Zupę krem podać można także na sposób grecki i mozzarellę zastąpić pokrojonym w kostkę twardym serem feta lub solan. A zamiast bazylii dodać oregano” opowiada Piort Murawski. Poniżej jego sprawdzony przepis na tradycyjną Zupę pomidorową:

Czas 45 minut

Dla 4 osób

Zupa pomidorowa 0Składniki:

30 dag kości wieprzowych

szklanka śmietany 18%

1 pęczek włoszczyzny

łyżka oleju

1 Rosół z kury Knorr

1 łyżka cukru

1 kg świeżych pomidorów

kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kości umyj, włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę Knorr i ugotuj wywar. Obierz włoszczyznę, umyj i dodaj do wywaru. Gotuj ok 30 minut. Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w drobne kawałki.
  2. Do rondla wlej olej, włóż pomidory i podduś je na ogniu ok. 10 minut. Przetrzyj przez sito. Do wywaru dodaj pomidory i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.
  3. Zupę zabiel śmietaną. Gotową podaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem.

 Sałatka z pomidorami? Zawsze i wszędzie!

Wloska salatka caprese z malinami 0Cieszmy się świeżymi warzywami i owocami, póki są w zasięgu ręki, dostępne w korzystnych cenach. Pomidory na surowo są ozdobą każdej sałatki i komponują się właściwie z każdym składnikiem, jaki przyjdzie nam do głowy. Jednocześnie istnieją pewne sprawdzone połączenia, których smak zniewala wciąż na nowo. Jest nim np. sałatka Caprese, czyli kompozycja pomidorów z mozzarellą, bazylią oraz oliwą z oliwek. „Wychodząc od tego nieskomplikowanego i z pewnością znanego wszystkim przepisu, możemy pokusić się o wariacje na temat” – proponuje szef kuchni Knorr, proponując przepis na Sałatkę Caprese z malinami, urozmaiconą ponadto kiełkami słonecznika:

http://www.przepisy.pl/przepis/wloska-salatka-caprese-z-malinami#szukaj/caprese/przepisy
Więcej przepisów na pyszne dania z pomidorami znajduje się na www.przepisy.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF