Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

POLĘDWICZKI CZEREŚNIOWO- BALSAMICZNE, MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM

Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni

8Składniki (porcja na 1 os):
– polędwiczka wieprzowa 0,15kg
– czereśnie 0,1kg
– ocet balsamiczny 1 łyżka
– likier wiśniowy x 3 łyżki
– sól, pieprz, cukier
– anyż gwiazdkowy x 2 szt.
– goździki x 2-3 szt.
– pieprz cayenne – duża szczypta
– ziemniaki młode 0,1kg
– koperek x 1/6 pęczka
– masło 0,02kg

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF