Polędwica wołowa z octem balsamicznym to proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie inspirowane włoską kuchnią. Przepysznie smakuje podana zarówno ze szparagami gotowanymi na parze jak i rukolą.

Składniki (4-6 porcji):

Blog Apetyt Na Kuchnie

700 g polędwicy wołowej

· 200 ml octu balsamicznego Ponti

· 150 ml wody

· mąka do obtaczania

· 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

· 4 łyżki masła

· rukola lub szparagi

· 1 kg młodych ziemniaków

· świeży tymianek

· sól

· pieprz

Sposób przygotowania:

· Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.

· Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.

· W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).

· Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF