Pyszna, krucha polędwica, podana z pikatnym sosem i delikatnym puree dyniowym zachwyci każde podniebienie.

Polecamy na romantyczną kolację wykwintny obiad.

 


Składniki:

(4 porcje)

  • Polędwica wieprzowa około 600 g
  • Grzyby: 12 sztuk
  • 250 ml wytrawnego wina
  • 7 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz do smaku

Polędwicę oczyść  z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą ● Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony  ● Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości) ● podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos ● na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła

Puree z dyni

  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku

Dynię ugotuj do miękkości w osolonej wodzie  ●  odcedź  ● ugnieć z masłem na gładką masę ● solą i pieprzem dopraw do smaku.
Sos czekoladowy:

  • 250 ml wytrawnego wina
  • 125 ml miodu pitnego
  • 2 małe cebule
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok 60% )
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne

Zmieszaj miód i wino  ●  Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ●  Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut  ●  Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje  ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

 

Całe danie udekoruj świeżą miętą oraz z wysoka posyp młotkowanym pieprzem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF