Polska kuchnia jest wyjątkowa i pełna smaku. Pierogi, bigos i kotlet schabowy znane są już niemal na całym świecie i wzbudzają zwykle wiele emocji u odwiedzających Polskę turystów. Czy jednak Polacy są w kuchni tradycjonalistami i naprawdę korzystają głównie ze sprawdzonych przepisów, czy też lubią kuchenne eksperymenty? Czy zagraniczne podróże, w które coraz częściej się wybieramy, zmieniają nasze nawyki żywieniowe i otwierają nas na kuchenne przygody?

1Jak wynika z badania przeprowadzonego dla Tesco Polska1, większość Polaków uważa się za tradycjonalistów w kuchni. Zdecydowana większość badanych (59%) korzysta głównie z tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednak aż co trzeci badany (32%) przyznaje, że, gotując dla bliskich, zdarza mu się wprowadzać do menu smaki z kuchni innych niż polskiej. 9% Polaków często eksperymentuje w kuchni.

Przy tradycyjnych przepisach częściej pozostają mężczyźni i seniorzy (w wieku 50 lat i więcej). Z kuchniami innych krajów niż Polska od czasu do czasu eksperymentują częściej kobiety, czterdziestolatkowie, osoby z wyższym wykształceniem i mieszkańcy największych miast. Szczególną fantazją kulinarną, czerpiąc często inspirację z kuchni różnorodnych kultur, najczęściej wykazują się ludzie młodzi (15-39 lat), z wyższym wykształceniem oraz zamieszkali w największych miastach.

Tymczasem zagraniczne podróże stają się coraz bardziej popularne i aż jedna trzecia Polaków (33%) wyjeżdżających za granicę przywozi stamtąd produkty spożywcze. Polacy najczęściej przywożą do Polski słodycze (27%). Również częstym rodzajem przywożonych produktów są przyprawy, kawy, herbaty oraz oliwy i oleje.

Większość Polaków twierdzi, że w kuchni jest tradycjonalistami, jednak często korzystamy przecież z  produktów pochodzących z przeróżnych zakątków świata, takich jak oliwy, zagraniczne sosy i passaty, dressingi, kawy i herbaty. Wielu z nas spędza wakacje za granicą, gdzie próbujemy innych rodzajów kuchni i często przywozimy zagraniczne przekąski. W Tesco zauważyliśmy ten trend i dlatego wprowadziliśmy linię finest*, dzięki której można przypomnieć sobie wakacyjne podróże lub po prostu spróbować przysmaków z całego świata, bez konieczności zagranicznych wyjazdów – mówi Michał Sikora, rzecznik prasowy Tesco Polska.

Tesco finest* to produkty najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowane ze składnikami z całego świata, które teraz dostępne są przez cały rok nawet w małych sklepach Tesco. W ofercie finest* można znaleźć tak różnorodne produkty, jak kawa z Sumatry, sosy z Indii, greckie oliwki, syrop klonowy z Kanady, czy dżemy z morelami z Hiszpanii i Maroka. Dzięki tradycyjnym przepisom i składnikom pochodzącym z różnych rejonów świata, produkty finest* są wyjątkowe. Niektóre produkty, jak makaron Conchiglioni Rigati, przygotowywany od ponad 100 lat przez włoską rodzinę Di Martino, posiadają certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego. Inne, jak oliwki z Chalkidiki, są ręcznie zbierane i faszerowane greckimi serami feta i mizithra.

Produkty Tesco finest*, podobnie jak wszystkie produkty marki własnej Tesco, objęte są Gwarancją 100% Satysfakcji. Oznacza to, że jeśli zakupione produkty nie odpowiadają wymaganiom klientów, Tesco zwraca za nie pieniądze

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF