Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla naszych bliskich!

1

Sos grzybowy staropolski Jak u Mamy WINIARY – prawdziwa perła wśród sosów WINIARY. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji grzybów, ziół i przypraw, inspirowanej tradycyjnymi recepturami. Doskonały do mięs w każdej postaci: pieczonych, duszonych
i smażonych.
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY wyróżnia się wyjątkowym, grzybowym smakiem, który przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa. Powstała ze składnikami doskonale znanymi z domowej kuchni – jak u mamy!

Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY – Duże kawałki grzybów oraz idealne proporcje ziół i przypraw nadają jej wyjątkowy smak. Podana z makaronem stanie się pysznym i pożywnym, jesiennym posiłkiem.

Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY– niezwykły aromat suszonych borowików i podgrzybków. Idealny nie tylko do zup i sosów, ale również gulaszów, dań z dziczyzny, kapusty oraz kasz, ryżu i makaronu.

Sugerowana cena detaliczna produktów:

Sos grzybowy staropolski Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,99 zł

Zupa borowikowa z linii Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,70 zł

Zupa pieczarkowa z linii Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,70 zł

Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – ok. 2,50 zł

Okres jesieni to gratka dla smakoszy grzybów. Pyszne borowiki, kurki czy podgrzybki, dają nam niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni. Chętnie sięgamy po nie, nie tylko ze względu na ich wyjątkowy zapach, ale przede wszystkim wspaniały smak, który jest gwarancją naprawdę pysznego dania. Ilu miłośników grzybów tyle też kulinarnych wariacji i pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni. Możemy je suszyć, kisić, marynować lub zamrażać, w każdej postaci są smacznym urozmaiceniem naszego codziennego menu. Zawierają wiele ważnych witamin i składników mineralnych, dlatego warto uwzględnić je w menu nie tylko jesienią. Dodatkowo ich zbieranie w towarzystwie rodziny, czy przyjaciół to niezwykła frajda. Po całym dniu leśnych poszukiwań nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż potrawy zrobione z własnoręcznie nazbieranych grzybów. Pozostaje tylko pytanie jak je przyrządzić? Urok grzybów polega na tym, że można wykorzystać je na wiele różnych sposobów!

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej rozgrzewa, a jednocześnie łączy rodzinę przy stole pyszna, aromatyczna zupa! Dlatego podczas jesiennych dni proponujemy przygotowanie Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY z dodatkiem drobiowych klopsików, dzięki której uzyskamy pyszny smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Wspaniałym pomysłem na urozmaicenie ulubionych zup jest podanie ich z ciekawym dodatkiem. Proponujemy Zupę pieczarkową Jak u Mamy WINIARY z dodatkiem sera brie. Wystarczy Zupa pieczarkowa Jak u Mamy, kawałek sera – i w kwadrans mamy gotową pyszną, gorącą zupę idealną na jesienny obiad czy kolację! Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom składników Zup jak u Mamy WINIARY, takich jak suszone grzyby, przyprawy i zioła, które dobrze znamy z naszych kuchni, zupy będą zawsze idealnie doprawione i zyskają niepowtarzalny smak!

Dla miłośników mięs mamy ciekawą propozycję na wyjątkowe drugie danie! Proponujemy przygotowanie nadziewanych suszonymi grzybami zrazów wieprzowych, z ryżem, polanych pysznym Sosem grzybowym jak staropolskim Jak u Mamy WINIARY. Zrazy wieprzowe najpierw smażymy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu będą one miękkie i delikatne. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut, a podane z ryżem i surówką ze świeżych warzyw stworzą pyszny i pożywny obiad dla całej naszej rodziny. Bliscy z pewnością poproszą o dokładkę! Wielbiciele dań bezmięsnych powinni natomiast zachwycić się pysznymi pierogami z kaszą jęczmienną i grzybami. Polane sosem będą nie tylko wspaniale smakować, ale i świetnie prezentować się na stole. Grzyby idealnie komponują się także z makaronem i kaszą! Proponujemy pyszną i pożywną kaszę pęczak z dodatkiem suszonych grzybów. Kasza ugotowana w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY zyska niepowtarzalny aromat i wyjątkowy smak. Wystarczy wymieszać ją z usmażonymi na patelni grzybami i cebulką, doprawić do smaku oraz posypać natką pietruszki! Taka grzybowa uczta z pewnością pozostanie w pamięci każdego domownika na długo!

Potrzebujesz więcej inspiracji na pyszne dania z grzybami w roli głównej? Wejdź na www.winiary.pl i zaskocz swoich blkiskich różnorodnością jesiennych posiłków!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF