Na święta nie ma nic lepszego niż wiejski bigos. Dzięki Podravce możecie zrobić go zgodnie ze staropolskim obyczajem.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 kg kapusty kiszonej

0,5 kg kapusty słodkiej

1 l wywaru wołowego

300 g kiełbasy wiejskiej

600 g mięsa wieprzowego

200 g wędzonego boczku

100 g koncentratu pomidorowego Podravka

50 g suszonych śliwek

2 cebule cukrowe

½ opakowania Vegety do bigosu

liść laurowy

majeranek

sól

pieprz świeżo mielony

 

Sposób przygotowania:

 

Kapustę słodką posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę. Dodać kapustę kiszoną i gotować następne 30 minut. Namoczyć śliwki. Mięso podzielić na małe kawałki i dobrze obsmażyć wraz z cebulą i boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać przygotowane mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem połączonym z koncentratem pomidorowym, dodać Vegetę do bigosu i gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny często mieszając. Zostawić na noc w lodówce i następnego dnia odgrzać. Do tradycynego bigosu możemy dodać suszone grzyby, które wzbogacą smak potrawy.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF