Pyszny kurczak z miodem!

Wykonanie zajmuje około godziny, a efekty…fantastyczne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki: (4-6 porcji)

600g filetu z kurczaka

300g makaronu spaghetti

100g marchewek

50g korzenia seleru

50 g selera

20 g miodu wielokwiatowego

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka pieprzu cayenne

2 łyżki oleju

2-3 łyżki sosu sojowego

odrobina soli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżeczki Vegety

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać 2 łyżkami Vegety i pieprzem cayenne. Musztardę i miód dobrze wymieszać i posmarować mięso. Marynować przez przynajmniej 2 godziny. Pozostałą ilość Vegety gotować około 5 minut w 300 ml wrzącej wody. Marynowane kawałki kurczaka usmażyć na gorącym oleju. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i zalać 150 ml wody, w której gotowaliśmy Vegetę. Dalej dusić na wolnym ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wymieszać ugotowane spagetti, dodać resztę płynu z Vegetą i sos sojowy. Wszystko jeszcze raz zagotować. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Serwowanie:

Kurczaka z miodem można podawać z sałatką z pomidorów.

 

Rada:

Kurczaka z miodem można również przygotować w piekarniku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF