Miejsce, z którego pochodzi kawa ma niebagatelny wpływ na jej smak i aromat. Dzięki warunkom klimatycznym, słońcu, opadom deszczu, glebie, a nawet obecności tropikalnych roślin w pobliżu plantacji, kawa nabiera niepowtarzalnego smaku i unikatowego aromatu. Dlatego gdy sięgniemy po ziarna pochodzące z Indii wyczujemy charakterystyczny dla tego regionu wyrazisty, korzenno-pikantny smak. Od niedawna smak Indii można poznać wybierając kawę MK Cafe India dostępną w ramach ziarnistych  kaw „MK Cafe – Kawy Świata”.

MK_Kawy_Świata_1

NOWOŚĆ – MK Cafe India

 Indie to kraj niezwykle wyrazistych smaków. Rośliny mają tam bardziej pikantny, korzenny smak i aromat. Mówi się, że przyczyną charakterystycznego smaku kawy jest ziemia, w której uprawiane są rośliny, a także unikatowy monsunowy klimat, który sprawa, że kawowce są poddawane działaniu wilgotnych mas powietrza przez znaczną część roku.

Indie są jednym z najważniejszych producentów kawy. Jest to jeden z regionów, które leżą w tak zwanym Pasie Kawowym. Obecnie kraj ten zajmuje szóstą pozycję pod względem produkcji ziaren kawowca.

Nowy wariant wśród  „Kaw Świata” – MK Cafe India w ziarnach wyróżnia się wyrazistym charakterem i korzenno-pikantnym posmakiem o czekoladowych nutach. MK Cafe India powstaje z połączenia najlepszych ziaren Arabiki i Robusty. Polecana jest szczególnie miłośnikom espresso i parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych.

– MK Cafe India sprawdzi się również doskonale jako podstawa koktajli kawowych. Dzięki intensywnemu, wyrazistemu smakowi będzie wyczuwalna nawet w koktajlach z dużą zawartością mleka. Jednocześnie wolna jest od kwaskowatego smaku, który znajdujemy w innych kawach jednorodnych, więc doskonale łączy się ze słodyczą syropów smakowych mówi Łukasz Mitura, Wicemistrz Polski Baristów.

Przyczyn charakterystycznego pikantnego smaku kawy indyjskiej szuka się również w sposobie uprawiania krzewów kawowca. Kawowiec to roślina, która lubi światło, ale nie bezpośrednio padające na liście. Dlatego pomiędzy krzewami kawowca sadzi się pieprzowce, które ocieniają plantację kawy. Mówi się, że pieprz częściowo dostaje się do owocni kawowca i w ten sposób modyfikuje smak ziaren indyjskiej kawy nadając jej pikantnego charakteru.

Kawy świata – bogactwo smaków

Kawa uprawiana jest wyłącznie w tak zwanym Pasie Kawowym znajdującym się między Zwrotnikami Raka i Koziorożca. Kawy pochodzące z jednego kraju, a czasem nawet z konkretnego regionu lub plantacji  to kawy jednorodne nazywane także „single-origin”. Cenione są ze względu na charakterystyczne smaki zależne od regionu uprawy i niczym nie zakłócone, intensywne aromaty. Swoją niepowtarzalność zawdzięczają unikatowym warunkom  klimatycznym, nasłonecznieniu, glebie, a nawet obecności tropikalnych roślin w pobliżu plantacji.

Kawy jednorodne są dla tych, którzy w kawie – tak jak w winie – chcą odkrywać smaki i aromaty. Tylko kawy jednorodne pozwalają poznać niuanse smaków i aromatów, kryjące się w ziarnach, dając możliwość delektowania się produktem, który jest jedyny w swoim rodzaju.

W ofercie ziarnistych kaw MK Cafe Kawy Świata dostępne są także kawy z Brazylii, Kolumbii i Gwatemali.

MK Cafe Brasil – łagodna kawa o smaku mlecznej czekolady i słodkich nutach orzechowych.

MK Cafe Colombia – kremowa kawa o łagodnym bukiecie i orzeźwiających nutach z wyczuwalnym posmakiem kakao.

MK Cafe Guatemala – intensywna kawa o przyprawowo kwiatowym aromacie i nutach czerwonego wina.

MK Cafe India jest produktem w ofercie limitowanej, w cenie ok. 14zł za opakowanie 250g.

Więcej informacji: http://mkcafe.pl/produkty

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF