Marka Kamis lider w produkcji przypraw i ziół w Polsce wraz z firmą macierzystą McCormick®, światowym liderem smaku, ogłaszają Trendy w smakach 2013. Po raz pierwszy w Polsce został zaprezentowany roczny raport, ukazujący nowe, innowacyjne trendy kulinarne.

 

Flavor Forecast 2012 R_Options„Poprzez Trendy w smakach, Kamis i McCormick wskazują drogę w identyfikacji trendów smakowych, które służą, jako katalizator dla wprowadzanych innowacji.” – mówi Magdalena Bartoszewicz, PR Manager marki Kamis – „Mając do dyspozycji zespół ekspertów branży spożywczej w ponad stu krajach potrafimy natychmiast dostrzec i zidentyfikować rodzące się trendy zarówno w skali globalnej,

jak i w Polsce. Tylko dzięki naszemu zaangażowaniu i miłości do smaków możemy odnajdywać te spośród trendów, które klienci z pewnością pokochają.”

 

Firmy Kamis i McCormick ogłaszając Trendy w smakach 2013 wprowadzają

5 nowych trendów, które będą wpływać na rozwój nowych produktów. Dodatkowym aspektem będzie również stworzenie innowacyjnego menu, które wzbogaci kulinarne przepisy na nadchodzące lata.

 

Mamy przyjemność przedstawić pięć wiodących w tym roku trendów smakowych:

Udomowiona egzotyka: Odkryj nieograniczone możliwości drzemiące

w składnikach z całego świata, poza ich tradycyjną rolą w kuchniach regionalnych.

Ukryty potencjał składników: Nie pozwól, by cokolwiek się zmarnowało. Odkrywaj najpełniejsze smaki w niedocenianych fragmentach roślin i mięs.

Kulinarna harmonia: Zadbaj o zdrowie i dobre samopoczucie dzięki indywidualnemu podejściu do spraw żywienia.

Autorska kuchnia: Pokaż, na co Cię stać – samodzielnie łącz ze sobą nowe smaki.

Koniec kompromisów: Zatrać się w bogactwie smaków, ciesz się chwilą ucieczki od codziennego zgiełku.

 

Przedstawione trendy w ciągu kilku lat staną się wiodącym nurtem sztuki kulinarnej. Zdajemy sobie sprawę, jak mocny wpływ nasze trendy wywierają

na ewolucję mody w dziedzinie gotowania. To tylko kwestia czasu, aż nowe trendy w smakach pojawią się w luksusowych restauracjach na wytwornych bankietach oraz jako składniki produktów sprzedawanych w sklepach.

Produkty przedstawiane przez ostatnie lata takie jak sól morska, chipotle lub rozmaryn obecnie są popularnym składnikiem dań menu w restauracjach oraz są używane w wielu kuchniach na całym świecie. Wiele firm spożywczych wprowadzając nowe produkty na rynek korzysta z naszych rad dotyczących nowych trendów.

 

Trend “Koniec kompromisów” kładzie nacisk na to by jedzenie stało się przyjemnością, czasem wytchnienia od codziennych problemów. Nasze propozycje smakowe tego trendu to intensywny aromat bazylii i ziela angielskiego oraz słodka, egzotyczna nuta prażonej pomarańczy. Trend ten łączy się również z kolejną propozycją, jaką jest “Kulinarna harmonia”. Jedzenie jest naszym unikalnym wyborem, sami decydujemy, co jemy i jaką dietę wybieramy. Dobre samopoczucie zapewni nam przyjemny smak i tekstura świeżych brokułów w daniu lub aromatyczne goździki ze słodką żurawiną.

 

Polacy lubią tradycyjną kuchnię. Marka Kamis jako twórca kategorii przypraw

w Polsce, wspiera zarówno tradycyjne połączenia smakowe, jak i edukuje kulinarnie, wskazując wraz z ekspertami McCormick nowe trendy i inspirując poszukiwania kulinarne. Promowanie nowych trendów ma na celu stworzenie mody na udoskonalanie własnych przepisów i poszukiwanie całkiem nowych rozwiązań smakowych. Nigdy wcześniej na polskim rynku nie było podobnej idei, która mogłaby całkowicie zmienić i przede wszystkim odkryć nową jakość naszej rodzimej kuchni. “Udomowiona egzotyka” to wspaniały pomysł na dodanie

do tradycyjnych dobrze znanych potraw całkiem nowych składników z bogatej kuchni całego świata. Słodki, bogaty aromat anyżu lub pikantny smak sosu do dań

z grilla i steków zabierze nas w egzotyczną podróż. Trend “Ukryty potencjał składników” wprowadza do naszego jadłospisu nowe, nie używane wcześniej

w kuchni części roślin i mięs. Odkryjemy pełny potencjał smaku mięsa poprzez dodanie np. kory cynamonu i plantana. Najważniejsza zasada to nie marnowanie żywności i używanie w kuchni wszystkich jadalnych składników. Regionalne przysmaki z egzotycznych miejsc oraz całkiem nowe składniki możemy jeść podczas codziennych domowych posiłków, a każde nowe danie jest wspaniałą przygodą.

 

Obserwowany od kliku lat rozwój blogów o tematyce kulinarnej świadczy

o potrzebie odkrywania nowych smaków, fantazyjnych potraw, ciekawych składników oraz wymienianiu się pomysłami na przepisy na większą skalę niż dotychczas. Wychodząc naprzeciw takim tendencjom eksperci kulinarni McCormick zaproponowali trend “Autorska kuchnia”. Radość poszukiwań nowych smaków, samodzielne odkrywanie ciekawych przepisów to wspaniałe kulinarne doświadczenie.

 

KONIEC KOMPROMISÓW

 

Sorbet z prażonej pomarańczy z sosem z gorącego rumu i korzennymi ciasteczkami

 

Ten szczególny deser łączy ze sobą ostre i kremowe tekstury, ciepło korzennych ciasteczek z chłodem sorbetu oraz charakterystyczne smaki czarnego rumu, prażonych pomarańczy i aromatycznego ziela angielskiego.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Czas schładzania w lodówce: 2 godziny
Czas mrożenia: 1 noc

Liczba porcji: 16

Niezbędne składniki:
Sorbet z prażonych pomarańczy:
1 pomarańcza
2/3 szklanki i 2 łyżki cukru pudru (podzielony)
1 ¼ szklanki soku z pomarańczy

1 szklanka mleka kokosowego podzielonego na 2 części

Ciasteczka korzenne:
1 ¼ szklanki mąki
1/2 szklanki miękkiego masła
1/4  szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajo
2 łyżki czarnego rumu

1/4 laski wanilii KAMIS Specialite

1 łyżeczka ziela angielskiego KAMIS
Sos z rumu:
3 łyżki masła,
4 obrane i przekrojone pomarańcze
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki czarnego rumu

 

Przygotowanie sorbetu z prażonych pomarańczy:

 

1. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż. Usuń biały rdzeń z pomarańczy. Pokrój pomarańczę w poprzek na 6 plasterków. Plasterki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Posyp 2 łyżkami cukru. Plasterki opiekaj w piekarniku na górnej półce od 7 do 8 minut lub aż lekko sczernieją. Po ostudzeniu pokrój je na grube kawałki.
2. Umieść pozostałe 2/3 szklanki cukru i startą skórkę w zamykanym pojemniku, w blenderze. Zmiksuj na wysokich obrotach, aż będą dobrze wymieszane. Dodaj sok pomarańczowy oraz połowę mleka kokosowego. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej do średniej miski. Wymieszaj z pokrojoną pomarańczą.
3. Umieść w lodówce 2 godziny lub do czasu gdy będzie dobrze schłodzone. Wlej do maszyny do robienia lodów. Sorbet przygotuj zgodnie zaleceniami producenta.

 

Przygotowanie ciasteczek korzennych
1. Wymieszaj mąkę i zmielone w średniej misce ziele angielski i odłóż. W dużej misce utrzyj mikserem ustawionym na średnią prędkość masło z cukrem, do momentu, aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj jajo, rum i wanilię, a następnie dobrze wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę (mikser pracujący na niskich obrotach), aż ciasto będzie dobrze wymieszane. Umieść w pokrytej papierem do pieczenia formie o wymiarach 20 x 20 cm lub podobnej wielkości.

 

2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C, 20 do 25 minut lub do momentu, gdy krawędzie będą złotego koloru. Schłodź pozostawiając w uchylonym piekarniku. Pokrój na 4 kwadraty, następnie potnij każdy kwadrat poprzecznie na 4 trójkąty.

 

 

Przygotowanie sosu rumowego
1. Należy stopić 2 łyżki masła w dużej patelni na średnim ogniu.

2. Umieść pomarańczowe punkty w patelni.

3. Posypać cukrem wokół pomarańczy.

4. Należy dusić przez 10 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Całość delikatnie mieszaj od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zdejmij z ognia.

5. Dodaj sok pomarańczowy i rum. Należy dusić 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą łyżkę masła i mieszaj,  aż się roztopi.

6. Ciasteczka korzenne podawaj z małą gałką sorbetu z prażonych pomarańczy. Całość polej ciepłym sosem rumowym.

 

 

AUTORSKA KUCHNIA

 

Dżem z wędzonych pomidorów z rozmarynem podawany z jajkami po benedyktyńsku

RsmaryTomatoJam_PoachedEgg_HR

Jest to idealny przepis jeżeli mamy duże i soczyste pomidory, najlepiej własnej uprawy. Wystarczy podgrillować pomidory, słodką cebulkę i papryczkę Polbano, a potem całość udusić z rozmarynem, brązowym cukrem i octem jabłkowym. Otrzymamy słodko-kwaśny, pikantny dodatek jest idealny do kanapek, hamburgerów i mięs z grilla.

 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 ¼ godziny

Liczba porcji: 8

Dżem z wędzonych pomidorów z rozmarynem

 

Niezbędne składniki:
1 kilogram pomidorów malinowych lub śliwkowych (pozbawionych nasion, przekrojonych na pół)
1 średnia cebula, pokrojona w grubsze plastry
1 mała papryczka Poblano pozbawiona gniazd nasiennych
1/4 szklanki brązowego cukru
8 jaj
8 kromek ulubionego ciemnego chleba

2 łyżki octu jabłkowego KAMIS
1 łyżeczka Rozmarynu KAMIS
1/2 łyżeczki soli morskiej KAMIS Specialite
1/4 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego KAMIS
1 łyżka białego octu winnego KAMIS

 

 

Przygotowanie dżemu z wędzonych pomidorów z rozmarynem 

1. Pomidory, cebulę i papryczkę umieść na grillu o średnim ogniu na około 5 minut, aż lekko się przypieką. Obracaj  od czasu do czasu.

2. Grillowane pomidory, cebulę i Poblano grubo posiekaj i umieść w rondelku. Dodaj brązowy cukier, ocet, rozmaryn, sól i pieprz.

3. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiej temperatury i gotować , od czasu do czasu mieszając, około godziny lub do momentu aż całość zgęstnieje.

 

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku
1. Wlej do dużego głębokiego rondla około 5 cm wody. Dodaj biały ocet winny.

2. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni.

3. Wbij jajko do małej miseczki. Ostrożnie wlej jajo do gotującej się wody ( powinny zacząć pojawiać się na powierzchni wody bąbelki).

4. Powtórzyć tę samą czynność z pozostałymi jajami. Jaja gotuj od 3 do 5 minut, aż białko będzie całkowicie ścięte i żółtka zaczną gęstnieć.

5. Ostrożnie wyjmuj jajka łyżką cedzakową. Odsącz na papierowych ręcznikach.
6. Na każdym talerzu podaj jedną kromkę chleba, jajo i trochę dżemu pomidorowego.

 

 

KULINARNA HARMONIA

Chińskie pierożki podawane na zimno  z kremowym sosem dukkah

ChinDumpling_DukkahSauce_3_HR

Te delikatne chińskie pierożki nadziewane chińskimi brokułami, mieloną wieprzowiną i krewetkami, podawane na zimno, idealnie nadają się na lekką przystawkę. Najlepiej smakują z kremowym sosem z orzeszków ziemnych doprawionym prażoną mieszanką przypraw z Bliskiego Wschodu.

 

 

Czas przygotowania:  30 minut

Gotowanie: 25 minut

Liczba porcji: 10 przystawek (po 4 pierożki)

 

 

Chińskie pierożki

 

Niezbędne składniki:

2 szklanki grubo pokrojonych liści i łodyg chińskich brokułów, rapini lub innej odmiany brokułów

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku

1 łyżeczka oleju sezamowego

0,25 kg mielonej wieprzowiny

0,25 kg  obranych krewetek, pokrojonych na 0,5 cm kawałki

40 płatków ciasta wonton

1 łyżeczka imbiru mielonego KAMIS

1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego KAMIS

 

 

Kremowy sos dukkah:

 

Niezbędne składniki:

1/4 filiżanki masła orzechowego

5 łyżek stołowych wody

3 łyżki stołowe mieszanki przypraw dukkah

2 łyżki stołowe octu z wina ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu sojowego

1/4 łyżeczki soli morskiej KAMIS Specialite

2 łyżeczki Chili w proszku KAMIS

 

Przygotowanie pierożków:

  1. Chińskie brokuły gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 1 minutę lub do momentu, gdy staną się jasnozielone. Po ugotowaniu natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą, żeby przerwać proces gotowania. Dobrze odsącz i odciśnij liście do sucha.
  2. W dużej misce dobrze zmieszaj ze sobą wino ryżowe, sos sojowy, cukier, czosnek, imbir, olej sezamowy oraz biały pieprz. Dodaj chińskie brokuły, wieprzowinę i krewetki. Wstawi do lodówki i dobrze schłodź.
  3. Na środek płatka ciasta wonton nałóż około łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta delikatnie zwilż wodą. Złóż ciasto na pół formując trójkąt i zlep ze sobą krawędzie. W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody. Wkładaj do garnka na raz około 10 pierożków i gotuj od 4 do 6 minut lub do momentu, gdy nadzienie jest dobrze ugotowane. Wyjmij pierożki łyżką cedzakową do miski z bardzo zimną wodą. Pozostaw w wodzie na  2 minuty do wystygnięcia. Dobrze odsącz i przełóż na półmisek i przykryj. Wstaw do lodówki do momentu, aż dobrze się schłodzą.

 

Przygotowanie sosu:

 

1. W średniej wielkości misce dobrze wymieszaj masło orzechowe z wodą. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Podawaj ze schłodzonymi pierożkami.

 

 

UKRYTY POTENCJAŁ SKŁADNIKÓW

 

 

Małże i karczochy gotowane na parze z gremolatą z orzechów laskowych

 

Małże i serca karczochów gotowane w aromatycznym wywarze to wyjątkowe danie. Gremolata z orzechów laskowych dodaje potrawie świeżego, lekko cytrynowego smaku i orzechowej kruszonki.

 

Czas przygotowania:  20 minut

Gotowanie: 20 minut

Liczba porcji: 4

 

Niezbędne składniki:

2 łyżki stołowe oliwy

1 szklanka cienko, ukośnie pokrojonych plasterków marchwi

1/2 szklanki cienkich plasterków szalotki

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

1 szklanka bulionu z kurczaka

1/2 szklanka wytrawnego białego wina

0,45 kg oczyszczonych małż

1 opakowanie (255 gram) mrożonych serc karczochów

1/2 łyżeczka soli morskiej KAMIS Specialite

2 łyżeczki Papryki ostrej KAMIS

2 liście laurowe KAMIS

 

 

Gremolata z orzechów laskowych:

1/3 szklankę drobno pokrojonych orzechów laskowych

1/3 szklanki drobno pokrojonej świeżej natki pietruszki

starta skórka z jednej cytryny

1/2 łyżeczki soli morskiej KAMIS Specialite

1/4  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego KAMIS

 

  1. Podgrzej oliwę na średnim ogniu w głębokiej patelni. Dodaj marchew, szalotki, czosnek, wędzoną paprykę i liście laurowe. Gotuj mieszając przez około minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj bulion, wino i sól morską. Doprow do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

 

  1. Dodaj małże i serca karczochów, a następnie przykryj. Gotuj 8 minut, do momentu gdy małże się otworzą a karczochy staną się delikatno i kruche (wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły) Przed podaniem wyjmij liście laurowe.

 

  1. Równocześnie przygotuj gremolatę z orzechów laskowych: upraż orzechy laskowe w małej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Przesyp orzechy do małej miseczki. Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i odstaw.

 

  1. Podawaj nalewając łyżką wazową małże, warzywa oraz bulion na głębokie talerze. Posyp orzechową granulatą.  Można podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.

 

 

UDOMOWIONA EGZOTYKA

 

 SweetSavoryPorkTend_StirFry_HR

Słodki-pikantne podsmażane polędwiczki wieprzowe

 

Polędwiczki wieprzowe glazurowane są cajeta, meksykańskim sosem karmelowym, który staje się pikantny dzięki dodatkowi sosu rybnego. W rezultacie podsmażone mięso nabiera całej gamy słodkich i pikantnych smaków.

 

 

Czas przygotowania:  20 minut

Gotowanie: 30 minut

Liczba porcji: 6

 

 

Niezbędne składniki:

1 szklanka mleka koziego

1/4 szklanka bulionu rybnego

1 łyżka stołowa drobno posiekanego czosnku

1/2 szklanki cukru

2-3 łyżki oleju roślinnego

1 pokrojona na cienkie plasterki duża cebula

1/4 szklanki wody

0,7 kg polędwicy wieprzowej, pokrojonej na plastry grubości około 0,6 cm

3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego

1 gwiazdka anyżu KAMIS Specialite (tłuczone)

3/4 łyżeczki czarnego pieprzu KAMIS Specialite

1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków KAMIS

 

 

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj mleko kozie, sos rybny, czosnek, anyż, pieprz i przyprawę chińską, następnie odstaw. Do średniej wielkości garnka wsyp cukier, wlej wodę i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 do 12 minut lub do momentu, gdy stanie się złoto-brązowe. Powoli wlej do mieszanki z mlekiem kozim i delikatnie ubijaj, aż cukier się rozpuści, a sos będzie gładko wymieszany i odstaw.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju na średnim ogniu. Partiami dodawaj polędwicę, smaż, aż po obydwu stronach będzie brązowa. Zdejmij mięso z patelni. Jeśli będzie potrzeba – wlej na patelnię pozostałą łyżkę oleju. Dodaj cebulę i smaż, mieszając 5 minut lub do zrumienienia.
  3. Wlej sos karmelowy i mieszając, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Ponownie włóż na patelnię polędwicę. Smaż 5 minut lub do momentu, gdy wszystko dobrze się podgrzeje. Podawaj z gotowanym ryżem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF