Wiosenno-letni czas to najlepszy moment na zwiększenie aktywności sportowej i cieszenie się słońcem na świeżym powietrzu. Przydatna do tego będzie odpowiednia porcja niezbędnych witamin i minerałów, zwłaszcza tych pozyskanych z natury. Zobacz sprawdzone przepisy na dawkę bakaliowej energii od rana do wieczora i znajdź swoją receptę na dobry dzień z Bakalland!

Śniadanie

Poranek rozpocząć można od prawdziwej bomby witaminowej w postaci ulubionego koktajlu. Aby poprawić metabolizm dobrze będzie dodać do niego łyżkę wysokobłonnikowych otrębów i polepszyć pracę jelit.

Figowy koktajl z bananem

figowy_koktajl_z_bananemSkładniki (na 2 porcje)

  • Sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • 3 suszone figi Bakalland (wcześniej namoczone w wodzie)
  • 3 suszone morele Bakalland (wcześniej namoczone w wodzie)
  • 4 łyżki otrębów żytnich lub gryczanych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika Bakalland

Wszystkie składniki miksujemy i wstawiamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.

 

Przekąska

W rytmie dnia codziennego bardzo ważne jest, by znaleźć chwilę na drugie śniadanie, które będzie nie tylko smaczne, ale i pożywne. Praktycznym rozwiązaniem będzie ulubiona sałatka, którą zjeść można w dogodnym dla nas momencie.

Chrupiąca sałatka z awokado

salatka_chrupiaca_Bakalland_z_awokadoSkładniki:

  • 2 dojrzałe awokado, obrane, bez pestek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • obrane ze skórki cząstki pomarańczy
  • mieszanka dowolnych sałat z rukolą
  • 2 łyżki Bakalland „Chrupiąca Sałatka”

Sos:

  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • sok z 1 pomarańczy lub 1/3 soku pomarańczowego
  • sól, pieprz i słodka papryka dla koloru

Przygotowanie:

Na półmisku ułożyć sałaty i rukolę. Pokroić awokado na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało i ułożyć na sałacie na przemian z cząstkami pomarańczy. Wszystkie składniki sosu wlać do szklanki i dobrze wymieszać, następnie polać sałatkę i na koniec posypać ziarnami Bakalland „Chrupiąca sałatka”. Smacznego!

 

Lunch

pieczony_losos_z_migdalami_BakallandPieczony łosoś z migdałami i serem

Składniki (na 4 porcje):

  • Duży filet z łososia (bez skóry i ości)
  • 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland
  • 50 g sera żółtego
  • Sól morska i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filet z łososia umyć, przekroić na cztery części i położyć na lekko posmarowanej oliwą folii aluminiowej. Doprawić rybę solą i pieprzem, a następnie posypać startym żółtym serem i płatkami migdałowymi. Piec przez 20-25 minut, w piekarniku rozgrzanym na 180 C. Aby migdały lekko się podprażyły folię aluminiową należy rozchylić ok. 8 min przed końcem pieczenia.

 

Deser

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

ciasteczka_z_suszona_zurawina_BakallandSkładniki:

  • 150g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 125g miękkiego masła
  • 75g cukru trzcinowego
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75g suszonej żurawiny Bakalland
  • 150g drażetek białej czekolady lub wiórki białej czekolady starte na tarce

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Miksujemy z masłem i dwoma rodzajami cukru. Dodajemy jajko i wanilię. Delikatnie mieszając dodajemy białą czekoladę i żurawinę. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut. Łyżką formujemy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut (do momentu, gdy ciasteczka staną się złociste).

Taka propozycja na bakaliowy plan dnia to doskonałe połączenie smaków i witamin bez głodu i wyrzeczeń. Porcja zdrowia na każdą porę!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF