Składniki:

• 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
• 300g mąki do ciasta na pizzę
• 1 opakowanie suchych drożdży
• 200 ml ciepłej wody
• 1 duża kulka sera typu mozzarella
• 100g rukoli
• oliwa z oliwek Olitalia
• sól i pieprz

3Sposób przygotowania:

• Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
• Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
• Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
• Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF