Orkisz doskonale wpisuje się w charakter Warmii – to bardzo stara odmiana pszenicy, przy tym (podobnie jak nasz region) bardzo zdrowa i frapująca. Kolejna odsłona piwa orkiszowego wprowadza nas w warmińską jesień.

orkiszowe-z-czosnkiemPodbudową tego piwa w dalszym ciągu pozostaje doskonale zbilansowane piwo na bazie orkiszu, jednak jego wiosenny charakter zastąpił czosnek niosący zapachy jesieni. Pijąc to piwo czujemy pikantny aromat czosnku doskonale komponujący się z zapachem pełnego grzybów lasu, czy aromatu pieczonych w ognisku ziemniaków. Czosnek wykorzystany w naszym piwie pochodzi z lokalnej, warmińskiej uprawy – doskonale pachnie i wzmacnia… wszak jesienie w naszym regionie są zimne i dżdżyste.

 

Składniki: woda, słód jęczmienny 55%, orkisz 45%, czosnek, drożdże, chmiel

Metoda warzenia: tradycyjna, niefiltrowane

Pasteryzacja: Tak

Gatunek piwa: jasne

Zawartość alkoholu: 5,1% obj.

Ekstrakt: 12,5% wag.

Barwa: słomkowa

Termin przydatności do spożycia: 2 miesiące

 

Źródło: http://browarkormoran.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF