Liczące setki lat piwnice win Gancia, oryginalnych włoskich win musujących, zostały włączone na listę światowego dziedzictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO). Wydarzenie to podkreśla historyczne znaczenie produkcji win musujących Gancia i miejscowości Canelli, kolebki tej marki oraz serca włoskiej prowincji Asti.

GanciaOkreślane również mianem „podziemnych katedr” piwnice win Gancia stanowią symbol nierozerwalnego związku regionu Piemont z uprawą winorośli. Wydrążone wieki temu w zalegającym w Canelli wapiennym tufie wulkanicznym piwnice zapewniają doskonałą naturalną termoizolację, dzięki której temperatura utrzymywana jest na stałym poziomie 12–14 stopni Celsjusza (54–57 stopni Fahrenheita) — idealnym, by wytwarzać i rafinować wspaniałe musujące wina.

Piwnice te to w istocie podziemny, ukryty labirynt rozciągający się na długości niemalże kilometra, w którym znajduje się wyjątkowa, najdłuższa w całym Canelli, 100-metrowa piwnica. Dzięki ponad 600 metrom kwadratowym przestrzeni muzealnych i produkcyjnych w piwnicach po dziś dzień znajdują się prasy do wyciskania miękkich gatunków gron i odbywa się fermentacja oraz konserwacja win bazowych wykorzystywanych do produkcji win musujących Gancia.

To właśnie w piwnicach Gancia w 1865 r. Carlo Gancia wyprodukował pierwsze włoskie wino musujące.

Od chwili narodzin marki po dziś dzień firma Gancia chroni swe „podziemne katedry”, zaś włączenie tych swoistych „dzieł sztuki” na listę światowego dziedzictwa UNESCO stanowi podkreślenie ich niezwykłej wartości dla kultury. Pozostając wierną misji UNESCO firma Gancia nieustannie dba o zachowanie historii i architektury piwnic dla przyszłych pokoleń.

www.gancia.it

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF