Gdy pogoda kusi słońcem i ciepłem, warto wybrać się na piknik. Poza dobrym nastrojem powinniśmy zaopatrzyć się oczywiście w smaczne przekąski, którymi możemy zajadać się podczas rozmów i w przerwach pomiędzy zabawą. Pamiętajmy jednak, by wybierać takie przysmaki, które nie ucierpią w czasie podróży. Co i jak włożyć do koszyka, żeby wyjąć w całości i zjeść ze smakiem? Podpowiadamy!

Przekąski do koszyka

Żeby piknik był udany, warto wcześniej zaplanować menu. Gorące przekąski, które zdecydowanie zdążą wystygnąć, miękkie owoce czy ciastka z kremem zostawmy na inne okazje. Wybierajmy przekąski lekkie, szybkie w przygotowaniu i dodające energii. Najlepsze będą produkty sezonowe i kolorowe, które wpiszą się w atmosferę pikniku. Pozycją, która sprawdza się podczas każdego posiłku na trawie są kolorowe sałatki z dodatkiem lekkich dressingów, np. marki Kuhne. To proste w przygotowaniu i niezbyt problematyczne w transporcie danie. Na piknik koniecznie zabierzmy także pyszne kanapki – sandwiche z grillowanymi warzywami, tosty z pastą rzodkiewkową i gruszkami lub trójkąty serowe. Wystarczy trochę fantazji i możemy przygotować prawdziwą ucztę.

kuhne_dressing-jogurtowy-250ml_4.49złTosty z pastą rzodkiewkową i gruszkami

Składniki

  • pęk rzodkiewek
  • pęk kopru
  • pęk szczypiorku
  • 100 g sera twarogowego
  • 4 łyżki dressingu jogurtowego (np. marki Kuhne)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 gruszka
  • chleb tostowy – 1 opakowanie

Przygotowanie

Rzodkiewki oczyść i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Ser twarogowy wymieszaj z dressingiem jogurtowym, rzodkiewkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Tosty posmaruj rzodkiewkową pastą. Pokrój gruszki w cienkie plastry i ułóż na kanapkach.

Piknikowa sałatka z pomarańczą i burakami

zdjęcie1Składniki

  • 4-6 łyżek dressingu (np. Kuhne – Dressing Vinegrette, butelka 250 ml)
  • 1 czerwony burak
  • 2 średnie pomarańcze
  • 1 owoc granatu
  • 1 świeży ogórek
  • 100 g roszponki
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g koziego sera

Przygotowanie

Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i pokrój owoce na segmenty. Granat przekrój na pół i wyjmij ze środka ziarenka z miąższem. Kozi ser pokrój w drobne kostki. W plastikowym pudełku ułóż liście roszponki, dodaj buraki, owoce i kozi ser. Sałatkę skrop dressingiem, np. Vinaigrette marki Kuhne i posyp orzechami włoskimi.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF