Ile miejsc i okazji, tyle pomysłów na zorganizowanie pikniku. Majowe długie weekendy za nami, ale czerwiec, od którego dzieli już tylko jeden krok do wakacji, również nastraja do kulinarnych eksperymentów i aktywnego wypoczynku. Jakie masz plany na wiosenno-letnie weekendy? Wybierasz się w góry? Nad morze? Wyjazd za miasto czy spokojny czas w przydomowym ogródku? Nieważne gdzie. Ważne z kim i czy smacznie!

DSC_0144Weekend to wyczekiwany moment na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Akcesoria potrzebne do przygotowania pikniku znajdą się w każdym domu. Koc, koszyk, plastikowe pudełka na posiłek, książka lub sprzęt do grania – piłka, karty lub planszówka. Jedyne, co zawsze warto wcześniej zaplanować, to odpowiednie przekąski.

To, co sprawi, że piknik będzie inny niż wszystkie to przede wszystkim jedzenie. Zamiast zwykłych kanapek przygotuj bardziej fantazyjne przekąski, które już zawsze będą kojarzyły się z tym jedynym wyjazdem. Mogą to być pikantne i chrupiące skrzydełka, bagietki z jajecznicą lub smażonymi pieczarkami czy tortille ze świeżymi warzywami i kurczakiem.

Co zrobić, by prowiant miał wspaniały smak i kuszący zapach? Mięso, naleśniki na tortille czy pieczarki na bruschettę przyrządź z pomocą mixu olejów Rama Smaż jak szef kuchni, który wydobywa głębię smaku i nadaje wspaniały aromat każdej potrawie. Od lat ceniony i inspirujący Polaków w kuchni ambasador produktu, Pascal Brodnicki, zdradza swój sekret na pełne smaku podsmażenie pieczarek: „Umyj szybko pieczarki (tak by nie nasiąkły wodą). Następnie obierz je i dobrze wysusz na ściereczce. Odetnij dół nóżek i pokrój w talarki na ok. 5 cm grubości. Pamiętaj, by nie kroić ich zbyt cienko, gdyż stracą swoją objętość w trakcie smażenia.  Rozgrzej patelnię i nalej 15 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy z powierzchni rozgrzanego tłuszczu znikną pęcherzyki, wrzucaj pieczarki garść po garści. Zacznij je mieszać dopiero wtedy, gdy będą się zarumieniać i tracić wodę. Smaż je jeszcze przez 7-10 minut, aż całkowicie się zezłocą. Dodaj drobno posiekany czosnek, 2 łyżki skrojonej natki pietruszki, bazylię, tymianek i inne zioła. Wrzuć je w ostatniej chwili, by nie spalić ich na patelni”. Dzięki temu trikowi smak pieczarek położonych na świeżą bagietkę będzie wyjątkowy.

Natomiast przygotowując tortillę skrój wcześniej do miseczki zielone ogórki, pomidorki, żółtą paprykę i posyp je solą. W ten sposób puszczą wodę, którą należy odsączyć – będziesz mieć wtedy pewność, że twoje małe tortille nie rozmokną, a smażony kurczak zachowa chrupiącą skórkę.

Zapewne każdemu piknik kojarzy się z leniuchowaniem i słodkościami, ale jeśli w planach jest aktywne spędzenie całego dnia na świeżym powietrzu, przygotuj praktyczne i wygodne jedzenie typu finger food – czyli małe, pełnowartościowe przekąski, które jemy bez użycia sztućców i talerzy. Jedzenie powinno być dobrze zabezpieczone, aby przetrwało przejażdżkę rowerem lub długą wędrówkę leśnymi ścieżkami. Dlatego zapakuj je w plastikowe pudełeczka lub owiń folią.

Dla łasuchów przygotuj także coś na słodko. Smażony deser to świetny wybór. Na pewno unoszący się w kuchni przed wyjazdem zapach naleśników z konfiturą lub racuszków z bananem sprawi, że wszyscy ze zniecierpliwieniem będą czekali na posiłek.

Bez względu na to, jak zamierzasz spędzać dni wolne od pracy w czerwcu, pamiętaj o tym, że nieczęsto masz czas na przygotowanie oryginalnych i pysznych przekąsek. Zadbaj o to, by weekendy były równie smaczne co aktywne!

Zajrzyj na www.przepisy.pl i znajdź sposób na ciekawe przekąski!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF