Petit Beurre kakaowe Jutrzenka do zimowych ciast
Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego ciasta z cynamonową nutą uprzyjemnią chłodne i długie wieczory. Zwłaszcza te z herbatnikami Petit Beurre kakaowe Jutrzenki, białą czekoladą i kandyzowanymi wiśniami.
Petit Beurre kakaowe Jutrzenki to chrupiące herbatniki przygotowane w oparciu o tradycyjną recepturę. Są to pierwsze na rynku kakaowe ciastka, przeznaczone specjalnie do wypieków. Herbatniki idealnie sprawdzą się jako spody domowych ciast, ponieważ nie nasiąkają pod wpływem kremów i mas, a także nie kruszą się podczas przycinania do wymiaru formy. Można nimi zastąpić tradycyjne kakaowe kruche ciasto.
Do rozgrzewającej herbaty z sokiem malinowym Jutrzenka poleca cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników. Kandyzowane wiśnie zatopione w delikatnej białej czekoladzie ze szczyptą aromatycznego cynamonu oraz sekretnym składnikiem… herbatnikami Petit Beurre kakaowymi stanowią kwintesencję zimowych wypieków.
Czy wiesz, że…
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, ale także afrodyzjak. Mitologia głosi, że jako składnika słodkich dań używała go Afrodyta, grecka bogini miłości. Przyjemny, słodkawy, korzenny zapach oraz smak cynamonu znajdują zastosowanie zarówno w potrawach słodkich, jak i pikantnych.
Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników
- 250g białej czekolady
- 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 250g kakaowych herbatników Petit Beurre kakaowe (dwa i pół opakowania)
- 100g kandyzowanych wiśni
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Do ozdoby:
- pralinki
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- czekoladowe gwiazdki
Wykonanie:
1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Wisienki przepołowić na pół.
2. Białą czekoladę roztopić na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), odstawić do przestygnięcia.
3. Masło utrzeć do białości. Wlać roztopioną, przestygniętą czekoladę i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
4. Do czekoladowej masy wsypać herbatniki, dodać wisienki, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i dokładnie, równomiernie ją rozprowadzić, dociskając łyżką. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić czekoladkami oraz pralinkami.
6. Masę wstawić na parę godzin do lodówki, aż dobrze stężeje.
7. Po wyjęciu z lodówki odczekać 10-15 minut i delikatnie zdjąć obręcz.
Deser podawać pokrojony ostrym nożem na niewielkie plastry.
Dodaj komentarz