Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego ciasta z cynamonową nutą uprzyjemnią chłodne i długie wieczory. Zwłaszcza te z herbatnikami Petit Beurre kakaowe Jutrzenki, białą czekoladą                         i kandyzowanymi wiśniami.

 

Petit Beurre kakaowe Jutrzenki to chrupiące herbatniki przygotowane w oparciu o tradycyjną recepturę. Są to pierwsze na rynku kakaowe ciastka, przeznaczone specjalnie do wypieków. Herbatniki idealnie sprawdzą się jako spody  domowych ciast, ponieważ nie nasiąkają pod wpływem kremów i mas, a także nie kruszą się podczas przycinania do wymiaru formy. Można nimi zastąpić tradycyjne kakaowe kruche ciasto.

Do rozgrzewającej herbaty z sokiem malinowym Jutrzenka poleca cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników. Kandyzowane wiśnie zatopione w delikatnej białej czekoladzie ze szczyptą aromatycznego cynamonu oraz sekretnym składnikiem… herbatnikami Petit Beurre kakaowymi stanowią kwintesencję zimowych wypieków.

 

 

Czy wiesz, że…

 

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, ale także afrodyzjak. Mitologia głosi, że jako składnika słodkich dań używała go Afrodyta, grecka bogini miłości. Przyjemny, słodkawy, korzenny zapach oraz smak cynamonu znajdują zastosowanie zarówno w potrawach słodkich, jak i pikantnych.

 

Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników

 

 

 

Składniki:

  •   250g białej czekolady
  •   200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  •   250g kakaowych herbatników Petit Beurre kakaowe (dwa i pół opakowania)
  •   100g kandyzowanych wiśni
  •   3 łyżki wiórków kokosowych
  •   1 łyżeczka cynamonu

 

Do ozdoby:

  • pralinki
  •  4-5 łyżek wiórków kokosowych
  •  czekoladowe gwiazdki

 

 

 

Wykonanie:

 

1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Wisienki przepołowić na pół.

 

2. Białą czekoladę roztopić na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), odstawić do przestygnięcia.

 

3. Masło utrzeć do białości. Wlać roztopioną, przestygniętą czekoladę i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

 

4. Do czekoladowej masy wsypać herbatniki, dodać wisienki, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać łyżką.

 

5. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i dokładnie, równomiernie ją rozprowadzić, dociskając łyżką. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić czekoladkami oraz pralinkami.

 

6. Masę wstawić na parę godzin do lodówki, aż dobrze stężeje.

 

7. Po wyjęciu z lodówki odczekać 10-15 minut i delikatnie zdjąć obręcz.

 

Deser podawać pokrojony ostrym nożem na niewielkie plastry.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF