Pastéis de nata to najbardziej znany i lubiany deser z Portugalii. Polscy przewodnicy oprowadzający turystów po lizbońskich uliczkach tłumaczą, że nazwę wymawia się podobnie jak „pasztet z denata”. O czym mowa? O fenomenalnych portugalskich babeczkach, pochodzących z przyklasztornej piekarni, których oryginalny, pilnie strzeżony przepis znają zaledwie trzy osoby!

Portugalskie babeczki budyniowe, Pastéis de nata, pochodzą z podlizbońskiego klasztoru Hieronimitów w Belem. Tylko te wypiekane w piekarni mieszczącej się obok klasztoru mogą być nazywane Pastéis de Belem. Oryginalna receptura jest pilnie strzeżona, podobno znają ją zaledwie trzy osoby. Dla babeczek wypiekanych poza ową piekarnią w całej Portugalii, a także poza jej granicami, przyjęła się nazwa Pastéis de nata. Każdy łasuch uwielbiający słodkości powinien choć raz odwiedzić Portugalię i spróbować jej najsłynniejszych delicji. Według największego pośrednika wyjazdów turystycznych Travelplanet.pl, zainteresowanie Portugalią wśród polskich turystów jest z roku na rok coraz większe. Tym, którzy nie będą mieli okazji w najbliższym czasie poznać smaku oryginalnych Pastéis de Belem, proponujemy przepis na Pastéis de nata, który warto wypróbować już dziś.

Pastéis de nata, źródło: commons.wikimedia.org

MargaretCafe_PasteisDeNataSkładniki:

  • 600 g ciasta francuskiego
  • 500 ml mleka
  • 500 g cukru
  • 250 ml wody
  • 60 g mąki
  • 7 żółtek
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C. Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć w kółka takiej wielkości, aby dało się nimi wyłożyć niewielkie foremki, np. do muffinów. Wysmarować masłem foremki, a następnie wykleić nimi ciasto, zaczynając od dna foremki i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Odłożyć wyłożone foremki do lodówki. W tym czasie, rozrobić mąkę w niedużej ilości mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodając do niego skórkę z cytryny oraz wanilię. Szybko mieszając, dodać to wszystko do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Następnie do drugiego garnka wsypać cukier, wlać wodę i gotować przez kilka minut, aż do powstania syropu. Syrop przelać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać przez sitko. Wyjąć wanilię oraz skórkę, a potem dodać żółtka. Wymieszać wszystkie składniki. Gotowy kremem wlać do ,,miseczek” z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 – 17 minut, aż wierzch ciasteczek niemal się przypali. Przed podaniem na stół, babeczki można posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Bom apetite!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF