Składniki:

  • 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
  • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidory kolorowe
  • 20g czerwona cebula
  • ½ pęczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
  • 20g karczochów krojonych marki Ponti
  • 30g papryka pieczona
  • kilka kaparów marki Ponti

dsc_4177_1_Przygotowanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Przepis Panzanella – sałatka toskańska pochodzi ze Studia Kulinarnego Let’s cook.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF