Składniki:

Ostrygi 5 sztuk
Masło
Szpinak
Parmezan
Czosnek
Tabasco
Cytryna
Bułka tarta
Sól i pieprz

Rockefeller_oysters 2PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Połowę wlać do bułki tartej, a na reszcie smażyć szpinak aż stanie się miękki (2-3 minuty). Szpinak przyprawić parmezanem, tabasco, solą i pieprzem, następnie rozdrobnić blenderem lub drobno pokroić (jak kto lubi). Ostrygi otworzyć, ułożyć na blaszce do pieczenia, na którą wcześniej wysypujemy sól (żeby ostrygi się nie przewracały). Na każdą ostrygę nakładamy łyżkę szpinaku i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut, bułka tarta na wierzchu powinna mieć złoto brązowy kolor. Ostrygi podajemy z cytryną.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF