Latem w sklepach i na targach można znaleźć świeże, sezonowe owoce w bardzo atrakcyjnych cenach. Poza doskonałym smakiem mają także inne zalety – to prawdziwe bomby witaminowe. Powoli kończy się już sezon na truskawki, ale nadal nasze podniebienia cieszyć mogą maliny czy jagody.

Dzienne dawka owoców, której potrzebuje organizm, to około 2-3 porcji. Nie musimy ich jeść na surowo, dla urozmaicenia możemy przygotować z nich pyszne dania!

Owoce + dodatki!

Doskonałym sposobem na smaczne, letnie śniadanie jest zmieszanie owoców z jogurtem naturalnym, musli i orzechami. Świeże maliny czy jagody są także idealną przekąską pomiędzy posiłkami. Pamiętajmy również, że odpowiednio dobrane owoce sprawdzają się podczas obiadu w upalne popołudnie. Możemy wtedy łączyć je przykładowo z makaronem czy też ryżem. „Połączenie makaronu z owocami jest w Polsce wyjątkowo popularne. Do tego typu dań najlepiej sprawdzają się takie kształty jak penne, świderki, a do owocowych zup np. makaron w kształcie gwiazdek” – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzkie Makarony.

Owocowo-makaronowe wariacje kulinarne

Fot. Międzybrodzki Makaron - makaron z musem truskawkowymŚwiderki z truskawkami

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron świderki – 250 g
  • truskawki/maliny świeże lub mrożone – 1 kg
  • śmietanka słodka  36% – ½ litra
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki (lub maliny) miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Ugotowany makaron polewamy musem owocowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Zupa owocowa

Fot. Międzybrodzki Makaron - zupa owocowaSkładniki:

  • ulubione świeże owoce (porzeczka, wiśnie, maliny itp.) – 1kg
  • cukier do smaku
  • woda – 1l
  • słodka śmietana – 150 ml
  • Międzybrodzki   Makaron w kształcie gwiazdki – 250 g
  • mąka – 1 łyżka

Wykonanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie gotujemy owoce, które doprawiamy cukrem. Do wywaru dodajemy śmietanę. Owocową zupę łączymy z makaronem. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF