Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, dlatego powinno być ono nie tylko pożywne, ale i smaczne – dzięki temu chętnie je zjemy i nabierzemy wystarczająco sił na cały dzień. Kanapki to jeden z najbardziej popularnych pomysłów na pierwsze po przebudzeniu danie. Jednak, aby urozmaicić sobie poranne menu i wprowadzić na talerz odrobinę słodyczy, warto zastąpić je pysznymi, owocowymi tostami.

Kanapki to szybki i łatwy sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania. Ich największą zaletą jest możliwość podawania w połączeniu z przeróżnymi składnikami. Do najpopularniejszych należą jednak klasyczne z masłem, wędliną, serem, pomidorem czy ogórkiem. Jednak równie smaczne i nie zajmujące wiele czasu podczas przyrządzania, są te w postaci tostów z owocami. Można je podawać na różne sposoby i tworzyć ciekawe i smaczne kompozycje.

Sandra_gruszka połówki_puszka 850ml_5.90złTosty z gruszką i serkiem mascarpone

Składniki:

  • 1 puszka gruszek w lekkim syropie marki Sandra
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • pieczywo tostowe pełnoziarniste
  • syrop klonowy lub miód
  • dżem malinowy

Przepis:

Gruszki wyjmujemy z puszki i kroimy w cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego wkładamy do tostera lub piekarnika na kilka minut. Gotowe pieczywo smarujemy syropem klonowym lub miodem. Następnie nakładamy na tosty grubszą warstwę serka mascarpone, a na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Na całość nakładamy łyżeczkę dżemu malinowego.

Owocowe tosty z serkiem wiejskim

zdjęcie1Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń lekko słodzonych marki Sandra
  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie marki Sandra
  • pieczywo tostowe pełnoziarniste
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • cynamon
  • miód
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek

Przepis:

Do głębokiego talerza wlewamy mleko, a następnie dodajemy jajko, cynamon, cukier brązowy i szczyptę soli do smaku. Całość dokładnie mieszamy. W powstałej masie dokładnie zanurzamy kromki pieczywa tostowego, tak aby dobrze nasiąknęły. Następnie na rozgrzaną patelnię, posmarowaną lekko oliwą z oliwek, kładziemy tosty i smażymy z dwóch stron, aż do momentu zarumienienia. Gotowe tosty smarujemy serkiem wiejskim, który polewamy miodem. Następnie kładziemy na nie pokrojone na małe kawałki brzoskwinie i ananasy.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF