Wielkanoc to jedno z najbogatszych obrzędowo świąt w polskiej tradycji. Nie wyobrażamy jej sobie bez kolorowych pisanek, baranka z masła czy mazurka. Ten ostatni zwykle ma formę kruchego ciasta oblanego ciężką, gęstą masą kajmakową i przyozdobionego dużymi ilościami lukru. Stovit podpowiada, jak odświeżyć spojrzenie na ten klasyczny placek.

wizualizacja_czarna-porzeczkaOkres świąt wielkanocnych to wyjątkowy czas w polskich domach. Z utęsknieniem wyczekiwana wiosna wreszcie nadchodzi. Energia do życia rozpiera maleńkie pączki drzew i krzewów, rozrywając je i uwalniając zieloną mgiełkę liści. Ta sama energia rozpiera też nas, dodając zapału do świątecznych przygotowań. Wiosenne sprzątanie, malowanie pisanek – symboli życia, ale przede wszystkim – przygotowywanie tradycyjnych wielkanocnych potraw. Wśród słodkich wypieków od pokoleń na świątecznych stołach króluje mazurek. Ta sztandarowa pozycja w wielkanocnym menu najczęściej przybiera postać płaskiego placka z kruchego lub biszkoptowego ciasta pokrytego warstwą bardzo słodkiej masy – marcepanowej, kajmakowej, orzechowej lub czekoladowej. Dodatkowo powierzchnię zdobią wzory z lukru i bakalii. Całość jest niewątpliwie pyszna, ale – niezmiernie sycąca i przepełniona słodyczą. Dla zwolenników nieco lżejszych smaków proponujemy alternatywę – mazurka z dżemem.

Wystarczy zagnieść kruche ciasto z 1,5 szklanki mąki i kostki masła, dodając do tego 1 żółtko, nieco mniej niż ¼ szklanki cukru i szczyptę soli. Jak widać ciasto nie powinno być zbyt słodkie. Słodyczy doda za to warstwa wierzchnia. Ciasto dzielimy (porcje 2/3 i 1/3), po czym większą część wykładamy na małą blaszkę, a z mniejszej formujemy paseczki i układamy je na powierzchni ciasta, tworząc kratkę. Po upieczeniu poszczególne pola kratki wypełniamy dżemami w różnych smakach i kolorach, tworząc efektowną mozaikę. Różnorodność wariantów smakowych dżemów Stovit pozwala zaspokoić gusta każdego podniebienia i… oka. Do wyboru są owoce lasu, jagody, maliny, jeżyny, truskawki, brzoskwinie i czarne porzeczki.

Jeśli chcemy, by mazurek stał się jeszcze wyraźniejszą ozdobą stołu, możemy go przygotować w formie podobnej do tartaletek. Wierzch podobnie zdobimy kratką lub rozetą z ciasta, po czym wypełniamy ją niczym witrażyk kolorowymi dżemami. Tak przygotowane małe ciasteczka układamy przy nakryciach każdego z gości.

Podane tak mazurki będą z pewnością stanowić jeden z najbardziej wyrazistych elementów na wielkanocnym białym obrusie lub w koszyku ze święconką. A klasyczny słodki smak tradycyjnego mazurka zostanie w interesujący sposób przełamany kroplą wyrazistości zawartej w dżemie porzeczkowym lub lekkiej świeżości dżemu brzoskwiniowego. Wszystkie dżemy marki Stovit są niskosłodzone, żeby w pełni oddać naturalny smak owoców. Wystarczy raz spróbować, a na pewno zagoszczą na stałe w wielkanocnych przepisach.

Cena :

  1. 3,7 zł/260 g
  2. 6 zł/410 g

Więcej na www.stovit.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF