Kurczak to delikatne mięso, które można szybko i łatwo przyrządzić, dlatego bardzo często gości na naszych stołach. Aby było jeszcze smaczniejsze warto sięgnąć po specjalnie skomponowane mieszanki Galeo bez glutaminianu sodu – przyprawę do kurczaka lub, jeśli lubimy dania z ostrą nutką, pikantną przyprawę do kurczaka po węgiersku.

GaleoDo kurczaka pasują różnorodne dodatki – możemy zapiec go z warzywami lub owocami, udusić w sosie grzybowym czy śmietanowym. Z piersi kurczaka przyrządzamy pyszne kotlety lub, jeśli przestrzegamy diety, gotujemy je na parze bądź dusimy z dowolną jarzyną. Jednak o wyśmienitym smaku decydują nie dodatki, lecz przede wszystkim przyprawy. Warto ułatwić sobie pracę i skorzystać z gotowych mieszanek Galeo, niezawierających glutaminianu monosodowego, za to oferujących bogactwo aromatów.

Przyprawa do kurczaka Galeo nada wyrazistości delikatnemu mięsu dzięki zawartości czosnku i białej gorczycy. Z kolei papryka, marchew i cynamon zapewnią mu nieco słodyczy. Dla miłośników ostrej kuchni i dań o gorącym charakterze Galeo przygotowało pikantną przyprawę do kurczaka po węgiersku, w której znajdziemy m.in. chili oraz imbir, a także charakterystyczne dla kuchni węgierskiej słodką paprykę i czosnek.

Przyprawy i zioła Galeo dostępne są w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.

***

Przyprawa do kurczaka Galeo to mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która nadaje daniom z mięsa drobiowego znakomity smak i wyrazisty aromat. Doskonała do smażenia, pieczenia i duszenia mięsa. Dla uzyskania pełni smaku mięso należy natrzeć przyprawą lub marynatą z przyprawy wymieszanej olejem min. 2 godziny przed przyrządzeniem.
Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, papryka słodka, marchew, kolendra, kozieradka, kminek, chili, kurkuma, cynamon.
Masa netto: 25 g
Cena: ok. 1,29 zł

Przyprawa do kurczaka po węgiersku pikantna to mieszanka typowych dla tej kuchni składników z pikantnym chili i imbirem nadającymi daniu charakter. Doskonała do smażenia, pieczenia i duszenia mięsa. Dla uzyskania pełni smaku mięso należy natrzeć przyprawą lub marynatą z przyprawy wymieszanej olejem min. 2 godziny przed przyrządzeniem.
Składniki: sól, gorczyca biała, papryka słodka, chili, czosnek, pieprz czarny, imbir, kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon, goździki, barwnik: ekstrakt z papryki; gałka muszkatołowa.
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł

***

Pikantny kurczak

Składniki:
• 10 skrzydełek
• 4 łyżki oleju
• 2 pomidory
• ½ łyżeczki soli
• 1 cebula
• 1 zielona papryka
• 3 łyżki masła klarowanego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo
• Przyprawa do kurczaka po węgiersku Galeo

Przygotowanie:

Skrzydełka wymieszać z przyprawą i 4 łyżkami oleju. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojoną paprykę, pomidory, czosnek, sól i koncentrat. Wymieszać i smażyć 10 minut. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć mięso, przykryć folią aluminiową. Piec przez godzinę w 200°C, po 30 minutach zdjąć folię.

Czas przygotowania: ok. 30 minut, czas oczekiwania: 2 godziny, czas pieczenia: 1 godzina
Koszt: ok. 16 zł, Koszt 1 porcji: ok. 4 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF