Jeszcze tylko do 9 czerwca konsumenci mogą głosować na swój ulubiony wariant Żywca – Bocka, Marcowe lub Białe. W tej chwili w Wyborach Żywieckich prowadzi lekkie i orzeźwiające Białe, jednak pozostali kandydaci też mają oddanych fanów. Swojego faworyta można wskazywać na stronie zywiec.com.pl. To już ostatnia szansa, by zdecydować, która z nowo uwarzonych piwnych specjalności pozostanie w żywieckiej rodzinie na dobre.

Jak głosują Polacy?*

Wybory Żywieckie cieszą się dużym zainteresowaniem miłośników piwa. Białe zdecydowanie rządzi w stolicy, niepodzielnie króluje także w Krakowie i bierze górę w podkarpackim. Wyprzedza również pozostałych kandydatów na Śląsku. Jednak Marcowe i Bock tak łatwo nie oddają broni i zaciekle walczą na innych liniach frontu. Dolnośląskie, Pomorze i łódzkie zdecydowanie należą do Marcowego, natomiast świętokrzyskie i Poznań są za ciemnym i treściwym Bockiem. Marcowe – piwo typu lager – zdobyło też najwięcej zwolenników wśród studentów. Po jego stronie są ponadto fani rocka i horrorów. Natomiast słuchacze Trójki obstają przy Bocku. Ta zawzięta międzygatunkowa walka zakończy się już 9 czerwca!

Warianty

Wybory Żywieckie

Wybory Żywieckie to pierwsza w polskiej branży piwnej akcja crowdsourcingowa, w której o uznanie konsumentów rywalizują trzej wyjątkowi kandydaci: Bock, Marcowe i Białe, uwarzone według oryginalnych receptur stworzonych przez piwowarów z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej. Ulubiony gatunek można wskazywać jeszcze tylko do 9 czerwca na stronie zywiec.com.pl, która
na czas głosowania została zamieniona w internetowe studio wyborcze. Zwycięski wariant pozostanie w sprzedaży na dobre. Wszyscy głosujący mogą też wziąć udział w towarzyszącym akcji konkursie na stronie marki i wygrać zapas ulubionego piwa.

Kandydaci

Bock to piwo o głębokiej rubinowej barwie, treściwym i bogatym smaku oraz kremowej pianie. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 9-11 stopni Celsjusza w snifterze.

Marcowe to piwo typu lager, które cechuje szczególnie delikatny smak, balansowany przez delikatnie wytrawny finisz. Najlepiej oddaje swoje walory smakowe, kiedy jest serwowane w kuflu w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza.

Piwo białe swoją nazwę zawdzięcza jasnozłotemu kolorowi. Gęsta kremowa i długo utrzymująca się piana to jego znak rozpoznawczy. Jest to piwo naturalnie mętne, odznaczające się świeżym i orzeźwiającym smakiem. Najlepiej je serwować w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza w dedykowanym smukłym szkle.

* Na podstawie danych z kont na Facebooku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF