Sprawne przygotowanie kawy, nietuzinkowe pomysły jej podania oraz ujmująca osobowość – oto cechy idealnego baristy. W dniach 22-24 kwietnia, znani z serwowania na co dzień kawy w sieci kawiarni COSTA COFFEE oraz coffeeheaven, zmierzyli się w Mistrzostwach Regionalnych konkursu „Barista of the Year 2015”. Podczas zawodów wyłoniono najlepszą krajową ósemkę, która swoje umiejętności zaprezentuje już w maju podczas ogólnopolskiego finału. Konkurs organizowany jest przez CHI Polska – właściciela największej sieci kawiarni w kraju.

CHI_Eliminacje regionalne konkursu Barista of the Year_1Spośród wszystkich baristów z ponad 100 kawiarni COSTA COFFEE i coffeeheaven wyłoniono najlepszych, którzy w dniach 22-24 kwietnia zmierzyli się w dwóch emocjonujących konkurencjach regionalnego etapu konkursu „Barista of the Year 2015”. Pierwsza z konkursowych rywalizacji – Espresso Race – polegała na przygotowaniu w ciągu 2 minut jak największej liczby espresso według standardów marki. Jury oceniało zarówno szybkość, jak i jakość przygotowanych kaw. Druga konkurencja – Coffee  Master – to  już  nie  tyle czas,  co precyzja i jakość serwowanych napojów.  Każdy z  uczestników miał za zadanie przyrządzić cztery „klasyki gatunku” serwowane w sieci COSTA COFFEE, czyli: Espresso, Caffè Latte, Cappuccino oraz do wyboru Flat White lub Caffè Corto. Czas przeznaczony na zadanie to 8 minut. Podczas Mistrzostw Regionalnych zostało wyłonionych ośmiu najlepszych baristów. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele dwóch warszawskich i krakowskich, a także po jednym z wrocławskich, poznańskich, gdańskich i toruńskich kawiarni, należących do CHI Polska.

Zwycięska ósemka Mistrzostw Regionalnych awansowała do krajowego finału konkursu „Barista of The Year 2015”, który odbędzie się w dniach 27-28 maja. Podczas pierwszego dnia ocenie podlegać będą przede wszystkim umiejętności techniczne baristów. W drugim dniu, konkurs będzie otwarty dla gości, a widzowie i jury będą podziwiać baristów w kolejnych zmaganiach: Espresso Race i Drink Dowolny. Kluczem do zwycięstwa będzie umiejętne połącznie przez uczestników szybkości, zręczności oraz kreatywności w tworzeniu kawowych kompozycji. Punktowana będzie oryginalność, technika przygotowania, wygląd drinków oraz oczywiście ich smak!

To już dziesiąta edycja zawodów, podczas których celebrujemy sztukę parzenia kawy przez naszych najlepszych baristów. Wyjątkowe umiejętności, pasja i codzienne zaangażowanie naszych pracowników sprawiają, że Polacy tak chętnie odwiedzają kawiarnie COSTA COFFEE. Barista of the Year 2015 to dla uczestników tego konkursu ogromna dawka adrenaliny wynikająca z rywalizacji i szansa sprawdzenia się w wymagających konkurencjach – mówi Andrzej Jackiewicz, Dyrektor Zarządzający CHI Polska.

CHI_Eliminacje regionalne konkursu Barista of the Year_4Zwycięzca polskiej edycji weźmie udział w międzynarodowym konkursie organizowanym przez COSTA COFFEE i będzie reprezentował nasz kraj w Finale Europejskim. Podczas ubiegłorocznego Finału Europejskiego, reprezentant z Polski, Dariusz Pieczara, zdobył nagrodę dla najlepszego Drinka Dowolnego.

Zwycięzca Finału Europejskiego będzie reprezentował Europę w zorganizowanym przez COSTA COFFEE finale Champion of Champions w Londynie, gdzie bariści corocznie od 2006 roku, mają okazję stanąć w szranki w kawowym turnieju i zawalczyć o tytuł najlepszego baristy na świecie.

Nagrody dla uczestników krajowego etapu Mistrzostw Barista of the Year 2015 ufundowała firma CHI Polska, a partnerami wydarzenia są: Monin SCM, Huhtamaki, David Rio, Tork, Ecolab, Henry Kruse, CSM, W&W Consulting, HAVI Logistics, OSM Łowicz, Coca Cola.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF