Wczesną jesienią na polskich stołach zdecydowanie królują gruszki i orzechy. Oryginalne smaki i struktury sprawiają, że można z nich przygotować zarówno desery, dania wytrawne, jak i lekkie przekąski. Orzechowo-gruszkowa kompozycja w towarzystwie śródziemnomorskiej rukoli, sera oraz sosu tzatziki, jest kuszącą propozycją na wrześniowy lunch.

Zmysłowa jesień w kuchni

Pierwsze jesienne dni mogą budzić tęsknotę za gorącym latem. Jednak ta pora roku ma do zaoferowania całe mnóstwo kulinarnych rarytasów, które poprawią humor nawet w najbardziej pochmurny dzień. Słodkie, dojrzałe gruszki i chrupiące, wartościowe orzechy laskowe bogate m.in. w wit. E, B i K, są prawdziwymi skarbami, jakie pojawiają się w naszym menu we wrześniu. Oryginalna, lekka sałata z wyrazistym serem brie i sosem tzatziki, to piękne spotkanie polskich i śródziemnomorskich smaków, czyli kompozycja idealna na powitanie jesieni!

Rukola z gruszkami, orzechami i sosem tzatziki

 orzechowo-gruszkowa_fantazjaSkładniki:

  • 1 szklanka rukoli
  • 3 gruszki
  • 25 dag sera brie
  • ¼ szkl. oliwy
  • 15 dag Orzechów laskowych Siesta
  • 3 łyżki Bazylii Appetita
  • 3 łyżki Oregano Appetita
  • Przyprawa Tzatziki Appetita
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego

Przygotowanie

white package template bag foodWymieszaj oliwę z ziołami. Wrzuć rukolę do miski. Ser pokrój w plasterki, a gruszki w kostkę (bez skórki i gniazd nasiennych). Na rukolę wyłóż ser oraz gruszki. Polej sosem ziołowym i posyp siekanymi Orzechami laskowymi Siesta. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, na przykład z grzankami z bagietki, lub w oryginalnej wersji – ze słodkiej, drożdżowej bułki.

Sos tzatziki przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, łącząc Przyprawę tzatziki z jogurtem naturalnym i podawaj sos do dania.

Smacznego!

Produkty:

Orzechy laskowe Siesta,100 g, cena: ok. 5 zł

Bazylia Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł

Oregano Appetita, 10 g, cena: 1,40 zł

Przyprawa Tzatziki Appetita, 20 g, cena: ok. 2,40 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF