Polacy stają się prawdziwymi amatorami serów[1]. Zasmakowaliśmy w camembercie, brie oraz innych serach pleśniowych i coraz chętniej próbujemy tych, których jeszcze nie znamy. Lubimy łączyć je z sałatkami i owocami, coraz chętniej przygotowujemy też deski serów, które są idealną przekąską do win. Dla wszystkich smakoszy już od poniedziałku 29 czerwca prawdziwa lekcja serów w Lidlu. Rozpoczyna się Tydzień Francuski, w ramach którego w sprzedaży znajdzie się m.in. ponad 30 różnych serów.

Tydzien FrancuskiSieć Lidl, przygotowując ofertę serów, zaprosiła do współpracy Giena Mientkiewicza – kucharza z wykształcenia i smakosza z wyboru, serowego eksperta prowadzącego program „Przez dziurkę do sera”. Mientkiewicz współtworzył Festiwale Smaku w Grucznie i Sandomierzu oraz jest doradcą serowym topowych kucharzy czy kancelarii Prezydenta i Prezesa Rady Ministrów. W ramach współpracy z Lidlem, przygotował opisy serów dostępnych w ramach Tygodnia Francuskiego.

Wyborowe sery pleśniowe

W serach pleśniowych na pierwszy plan wysuwa się szlachetna pleśń, otulająca ser i nadająca mu charakterystycznych nut. To ona tworzy jego zapach i zapowiada, co czeka smakosza, kiedy w końcu dotrze do środka. Skórka i tworząca ją pleśń to osobny smak, który często jest przeciwieństwem wnętrza. Ten kontrast – zarówno smaków, jak i tekstury – zaskakuje i potęguje doznania płynące z degustacji. Taki jest chociażby ser Carré de l’Est (6,66 zł/250 g/1 opak.) – jak mówi Gieno Mientkiewicz, „pleśniowa, delikatna i elastyczna skórka skrywa miękkie, luźne wnętrze sera z pasteryzowanego, krowiego mleka. Ser ten pachnie i smakuje młodymi pieczarkami”. Skosztuj także sera pleśniowego Camembert (6,66 zł/250 g/1 opak.), w którym „biała skórka z prześwitami pomarańczowej pleśni, pachnąca zasobną piwniczką, skrywa na wpół płynny ser. Skórka o smaku ziaren i pieczarek oraz środek jak ptasie mleczko owiane słoną, morską bryzą sprawiają, że są to łagodne, ale wyraźne smaki” – tłumaczy ekspert. Ser ten jest dostępny w stałej ofercie sklepów Lidl, a specjalnie z okazji Tygodnia Francuskiego jego cena będzie niższa niż zwykle.

Jeśli natomiast lubisz rasowe sery z przerostem zielonej pleśni, wybierz ser Bleu Fondant (6,66 zł/125 g/1 opak.). „To ser bogato inkrustowany szlachetną pleśnią, która odciska na nim swój zapachowy stempel. Pachnie palonym masłem i prażonymi orzechami, w smaku jest bardzo wyraźnie słodki” – ocenia Mientkiewicz.

Idealne do deski serów

Jeśli planujesz wieczór z przyjaciółmi, przygotuj deskę serów. To szybka w przygotowaniu, ale smaczna i elegancka przekąska. Możesz dołączyć do niej owoce lub oliwki i chrupiącą bagietkę z oliwą z oliwek, lub zostawić tylko sery, które będą grały pierwsze skrzypce. Pamiętaj, aby zapewnić gościom różne smaki – tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Dobrym wyborem będzie na pewno certyfikowany, oznaczony Chronioną Nazwą Pochodzenia, doskonały ser Brie de Meaux (7,77 zł/200 g/1 opak.). „Jego biała, aksamitna skórka, czerwieniejąca wraz z dojrzałością, skrywa płynny, wyraźny, słonawy ser o bardzo bogatym zapachu, który wręcz zaczepia nas nutami wędzonymi, pleśniowymi, grzybowymi. Smakuje orzechami, grzybami i kwiatem soli” – mówi Mientkiewicz.

Twoich gości zachwyci również pikantny, oznaczony Chronioną Nazwą Pochodzenia ser Petit Livarot (7,77 zł/250 g/1 opak.). „Smakosz odnajdzie w nim sporo ciekawych nut. To ser dojrzewany mocnymi kulturami serowarskimi – ma korzenne aromaty i intensywny, wyrazisty smak” – ocenia ekspert.

Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jaki ser wybierzesz. W ramach Tygodnia Francuskiego w Lidlu możesz kupić także m.in.: ser pleśniowy La Brique (6,66 zł/200 g/1 opak.), Petit Brie de Sainte-Cécile (12,99 zł/500 g/1 opak.) czy Petit Saint Paulin (9,99 zł/350 g/1 opak.) i wiele innych, oryginalnych serów prosto z Francji.

Więcej Francji na stole!

Francja to nie tylko wyśmienite sery. W czasie Tygodnia Francuskiego w Lidlu spróbuj koniecznie oryginalnego salami w kawałku (11,99 zł/250 g/1 opak.) z wyselekcjonowanej wieprzowiny, z dodatkiem orzechów włoskich i fig lub orzechów laskowych. Tradycyjny sposób wytwarzania sprawia, że salami ma niepowtarzalny smak i aromat. Z pewnością posmakuje Ci również francuska szynka bajońska (6,99 zł/100 g/1 opak.), wytwarzana według tradycyjnej receptury, ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ta suszona i dojrzewająca w kotlinie Adour szynka charakteryzuje się bogactwem aromatu, wyjątkową delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Skosztuj także świeżych małż (9,99 zł/1 kg/1 opak.) oraz świeżej, francuskiej perliczki (19,99 zł/1 kg), która uważana jest za jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu i ceniona za wyrafinowany smak. Ma delikatne, bogate w minerały mięso, polecane wszystkim dbającym o linię. Na stronie www.kuchnialidla.pl można znaleźć przepisy na jej przyrządzenie.

Na deser nie może zabraknąć… słynnych francuskich makaroników (14,99 zł/120 g/1 opak.)!
Te wykwintne migdałowo-bezowe ciasteczka były ulubioną słodkością Marii Antoniny. W opakowaniu znajdziesz aż 12 ciasteczek z nadzieniem w czterech smakach: czekoladowym, pistacjowym, kawowym i malinowym.

Bon appétit!

Link do gazetki z ofertą Tygodnia Francuskiego: http://gazetka.lidl.pl/a8cda3ee-41e5-4e93-a0b3-c7225fb230a6/

[1] http://magazynhandel.pl/2014/10/24/rynek-z-dziurami/

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF