Kuchnia azjatycka to kulinarny tygiel, w którym przeplatają się smaki m.in. Japonii, Chin, Tajlandii oraz Indii. Tym, co najbardziej przyciąga w kuchni Dalekiego Wschodu, jest jej egzotyka oraz różnorodność aromatów, składników i sposobów podania. Od poniedziałku, 2 czerwca, szeroki wachlarz orientalnych przysmaków dostępny będzie w azjatyckiej ofercie Vitasia sieci Lidl. Nowością będą azjatyckie piwa, charakteryzujące się tym, że poza jęczmieniem i chmielem często znajdziemy w nich także ryż i kukurydzę. Około 100 nowych produktów to pretekst do tego, aby wybrać się w podróż kulinarną szlakiem kuchni azjatyckiej. Orientalna będzie także zapowiedź oferty na Facebooku sieci Lidl – w dniach od 30 maja do 1 czerwca komunikacja prowadzona będzie w językach: japońskim, chińskim i hindi.

image005W krajach Dalekiego Wschodu jedzenie to filozofia. Jego przygotowanie to zawsze prawdziwy rytuał, który uwodzi swoją złożonością i barwną tradycją. Dlatego też azjatyckie potrawy regularnie zyskują na popularności. Polacy są coraz bardziej ciekawi innych smaków i chętnie zamieniają talerz tradycyjnego rosołu na pikantną zupę wonton. Co więcej, kuchnia azjatycka staje się nieodłącznym elementem naszego życia towarzyskiego. Spotkanie w gronie przyjaciół połączone z własnoręcznym przygotowaniem sushi to idealny pomysł na wieczór. Cena oraz dostępność składników nie są już zmartwieniem.

wasabi_5,99 PLNRóżnorodne produkty dedykowane daniom kuchni azjatyckiej na stałe zagościły na polskim rynku. Ich szeroką gamę w bardzo przystępnych cenach oferuje także sieć marketów Lidl.

Smaki kraju kwitnącej wiśni

Pierwsza myśl o kuchni japońskiej: sushi! Aby je przygotować własnoręcznie, potrzebujemy kilku składników oraz akcesoriów, które bez problemu znajdziemy w ofercie Vitasia. Jest to m.in. drobnoziarnista odmiana ryżu do sushi (cena: 3,99 zł/500 g), którą przyprawiamy tradycyjnym octem ryżowym (cena: 5,99 zł/250 ml). W skład sushi nieodłącznie wchodzą ryby oraz owoce morza – surowe lub pieczone. Do tego niezbędne są również dodatki, które nadają niepowtarzalny smak – wasabi, czyli ostry, japoński chrzan (cena: 5,99 zł/43 g), marynowany imbir (cena: 6,99 zł/190 g), którym przegryzamy każdy kawałek sushi, by oczyścić podniebienie oraz sos sojowy (cena: 3,99 zł/ 150 ml).

makaron do woka 2,44 PLNSłodko-kwaśne Chiny

Wbrew pozorom kuchnia azjatycka to nie tylko ryż. W kuchni chińskiej równie popularnym składnikiem jest makaron. W Lidlu znajdziemy jego różne odmiany, m.in. makaron do woka, makaron sojowy, makaron soba z mąki pszennej i gryczanej, a także idealny do dań podsmażanych makaron chow mein (cena wszystkich odmian: 2,44 zł/200 g/250 g/300 g). Jednym z tradycyjnych dań chińskich są znane i lubiane sajgonki. To idealna propozycja na szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Lidl oferuje2 smaki sajgonek: z warzywami lub z kurczakiem w wersji maxi (4 sztuki) i w wersji mini 20 szt. (cena: 7,49 zł/400 g).Niezbędnym elementem orientalnych dań chińskich są także owoce morza. W ofercie Vitasia znajdziemy gotowe mieszanki, m. in. krewetki w chrupiącej panierce lub w cieście Tempura, które smakują najlepiej w towarzystwie pikantnego sosu(cena: 17,99 zł/250 g).By wzbogacić smak potraw o orientalną nutę, doskonałym wyborem będzie olej azjatycki. W ofercie Lidla znajdziemy olej wok, olej arachidowy oraztłoczony na zimno olej sezamowy (cena: 5,99 zł/250 ml).

Indyjskim szlakiem

Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna. Podstawę stanowią pikantne przyprawy, które dodaje się do potraw w naprawdę dużych ilościach. By nasze dania nabrały autentycznego smaku indyjskiej potrawy, niezbędne jest curry, czyli unikalna mieszanka składników będących podstawą tradycyjnych dań regionu Indii. W ofercie Lidla znajdziemy gotową do spożycia pastę curry (cena: 6,99 zł/400 g/1 opak.) o różnych stopniach pikantności. Do mięs najlepiej sprawdzą się wyraziste sosy w azjatyckim stylu, np. Korma lub Tikka Masala (cena: 4,44 zł/500 g/1 opak.). W przypadku dań z ryb najlepszym wyborem będą bazy do marynat (cena: 5,99 zł/300 g/310 g).

Mlekiem płynąca Tajlandia

Słynna azjatycka zupa tom yam nie obędzie się bez dodatku trawy cytrynowej (5,99 zł/100 g), która nada jej świeży posmak. Aromat tajskich zup i sosów świetnie uzupełni mleczko kokosowe o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu, które będzie również idealnym dodatkiem do egzotycznych koktajli (cena: 3,99 zł/400 ml).

Z ogrodów Azji

Niezbędnym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej są owoce. Orientalny Ryneczek Lidla oferuje prawdziwą egzotykę, dzięki której możemy przenieść się w świat Azji pełen feerii barw i smaków. Znajdziemy tam m.in. ananasy, kokosy, mango oraz papaję, a także gatunki mniej znane w Polsce jak karambolę (cena: 2,99 zł/1 szt.), podobną do kiwi pitahayę (cena: 8,99/1 szt.) lub wiśnię peruwiańską, czyli physalis (cena: 3,99 zł/100 g).

Piwa azjatyckieTradycje azjatyckiego browarnictwa

By ugasić pragnienie i złagodzić pikantność przypraw, w ofercie znajdziemy azjatyckie piwa. Piwa z oferty Vitasia to prawdziwa gratka dla birofilów. Różnorodność smaków to organoleptyczna podróż do wielu zakątków Azji. Piwa azjatyckie dobrze pasują do pikantnych dań – goryczka idealnie współgra z przyprawami. Dodatkowo, z uwagi na rześki smak, są doskonałe na upalne letnie dni. Zapach Chang – piwa numer 1 w Tajlandii, przywodzi na myśl świeżo skoszoną trawę i brzoskwinie, natomiast Sapporo i Asahi jest bardzo lekkie w smaku. Warto też skosztować Piwa Tsingtao. To popularny chiński lager ważony częściowo z ryżu.

Cena: 2,99 zł/330 ml lub 7,99 zł/650 ml

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF