W gorące, letnie dni wielu z nas sięga po proste i sprawdzone przepisy. Długie gotowanie w tropikalnych temperaturach nie jest bowiem niczym przyjemnym. Daniem, które doskonale sprawdzi się w takich warunkach są zapiekanki. Nie każdy wie, że to typowo polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku. Warto jednak nieco poeksperymentować i nadać temu daniu nieco orientalnego klimatu.

Jak wygląda tradycyjna zapiekanka? To rodzaj kanapki przygotowywanej na bułce zapiekanej z żółtym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym, a podawanej z ketchupem lub innymi sosami. Dzisiaj przyrządzamy ją jednak na wiele różnych sposobów, dodając do niej składniki, które najbardziej lubimy. Bardzo dobrze smakuje na przykład w połączeniu z orientalnymi dodatkami, które nadają jej aromatycznego i intensywnego smaku.

Zapiekanka z pastą z bakłażana

bakłażan zdjęcieSkładniki:

  • 1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen
  • 4 średniej długości bagietki
  • oliwa z oliwek
  • 20 g sera pleśniowego
  • 2 pomidory
  • garść oliwek zielonych
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Następnie delikatnie skrapiamy je oliwą z oliwek i dokładnie smarujemy pastą z bakłażana. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory i przekrojone na pół oliwki. Na całość kładziemy kilka plasterków sera pleśniowego. Tak przygotowane bagietki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gotowe zapiekanki polewamy odrobiną oliwy z oliwek i ozdabiamy świeżą bazylią

Zapiekanka z cieciorką

Składniki:

  • Jasmeen_Cieciorka gotowana_400 g_4,50 zł½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 4 średniej długości bagietki
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 20 g tartego parmezanu
  • garść rukoli
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Przygotowanie:

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę i ostrożnie nakładamy na nie łyżką pomidory z puszki, które lekko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz bazylią. Następnie odsączamy ciecierzycę i układamy ją na pomidorach. Na wierzchu kładziemy tarty parmezan.. Całość zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku i pieczemy około 25 minut. Gotowe zapiekanki posypujemy rukolą.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF