Marzec na Polsat Food Network przyniósł powiew orientu. W trzeciej części ekskluzywnej serii ,,Wielkie żarcie” znany mistrz kucharski Ching-He Haung podejmuje się misji tworzenia kulinarnych fuzji i inspiracji przy pomocy składników tradycyjnej kuchni chińskiej. Premierowe odcinki będzie można oglądać w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.

Poniżej prezentujemy przepisy, które pozwalą uzyskać trochę klimatu orientalnego w Państwa kuchni.

TOFU GENERAŁA TSO

SKŁADNIKI:

Tofu Generała Tso 2NA TOFU:

400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki

60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

1 ubite białko

Olej orzechowy do głębokiego smażenia

Szczypta soli i białego pieprzu

NA SOS:

1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli

2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu

1 łyżka stołowa koncentratu  pomidorowego

1 łyżka stołowa oleju ryżowego

1 łyżka stołowa sosu chilli

1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu

1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego

DO GOTOWANIA CAŁOŚCI METODĄ STIR –  FRY:

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego

1 średnia biała cebula

2 łyżki stołowe oleju orzechowego

1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry

4 łodyżki szczypiorku

4 papryczki syczuańskiego chilli

Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszk

1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój tofu w kostki.
  2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund). Obtocz w mieszance mąki
    i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Wylej z woka prawie cały olej – pozostaw około 1 łyżkę stołową.
  3. W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego , 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.

OSTRY GULASZ WOŁOWY Z SOJĄ

GulaszSKŁADNIKI:

2 ząbki czosnku

Złamany na dwie części korzeń imbiru

Obrana i pokrojona 1 papryczka chilli

1 posiekana cebula

2 średnie pokrojone marchewki

Kilogram pokrojonej w plastry o grubości 2 centymetrów duszonej wołowiny

1 litr bulionu warzywnego

2 łyżki pasty chili

1 łyżka sosu z ziaren soi

1 łyżka ciemnego sos sojowy

2 łyżeczki brązowego cukru

1 pęczek szczypiorku

1 mała garść świeżej kolendry

Gotowane na parze bułeczki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umieść wszystkie składniki , z wyjątkiem cebuli wiosennej i kolendry w dużym rondlu
    i doprowadź  do wrzenia . Zmniejsz temperaturę do niskiej , przykryj rondel i gotuj przez
    2 godziny . Udekoruj szczypiorkiem oraz kolendrą i podawaj z gotowanymi na parze bułeczkami.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF