Posiłkiem, który dostarcza dzieciom potrzebnej w ciągu dnia energii jest drugie śniadanie. Niestety, często zastępowane jest ono słodyczami, batonikami lub ciastkami, które najmłodsi kupują w drodze do szkoły. Jeśli chcemy, aby maluchy z apetytem jadły podobiadek, to warto urozmaicić menu i włączyć w nie nowe pozycje, na przykład pyszne przekąski w orientalnym stylu.

 

Drugie śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To dzięki niemu nasze dziecko odpowiedni

o funkcjonuje w szkole. Głodne nie tylko nie może się skupić, ale jest także rozdrażnione i brakuje mu chęci do nauki. Jak zachęcić milusińskich do zjedzenia zdrowego i pełnowartościowego posiłku zamiast batona czy ciastka? To proste. Wystarczy zrezygnować z nudnych kanapek i przygotować zdrowe, apetycznie wyglądające przekąski z dodatkiem orientalnych składników.

Naleśniki z pastą z bakłażana, szynką i serem mozzarela

Naleśniki to ulubiony przysmak wielu dzieci. Te z pastą z bakłażana są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i sycące. Pasta to produkt mało przetworzony, przygotowywany jedynie z kremu sezamowego, soli, kwasku cytrynowego oraz grillowanego bakłażana. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.

Składniki:

  • 4 łyżki pasty z bakłażana marki Jasmeen

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 50 g tartej mozzarelli

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 6 plastrów szynki

  • szczypta soli i pieprzu

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 5 pomidorków koktajlowych

  • olej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Następnie przekładamy je na talerz, smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy na nie plastry szynki, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypujemy startym serem mozzarela. Naleśniki zwijmy w rulon, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pudełka i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Mini sałatka z cieciorką i warzywami

Smak tej sałatki zawdzięczamy gotowanej cieciorce, która jest typowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ta mała strączkowa roślina to świetne źródło białka oraz błonnika, dlatego warto przemycać ją w posiłkach przygotowywanych dla najmłodszych.

Sałatka:

  • ½ szklanki gotowanej cieciorki marki Jasmeen

  • 6 listków natki pietruszki

  • ½ zielonego ogórka

  • 3 rzodkiewki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu winnego

  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Na dno pojemnika wrzucamy umyte liście natki pietruszki. Dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki ogórka oraz pokrojoną i umytą rzodkiewkę. Na wierzch wsypujemy gotowaną cieciorkę. Następnie do kubka wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, a gotowym sosem polewamy sałatkę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF