Z wielu rodzajów oliwy z oliwek najlepszą jakość zapewnia oliwa określana mianem EXTRA VERGINE, czyli pochodząca z pierwszego tłoczenia. Oliwa taka nie podlega termicznemu lub chemicznemu przetwarzaniu, a wytwarzana jest wyłącznie poprzez mechaniczne wyciskanie oliwy. Aby oliwa osiągnęła idealny smak i zachowała wszelkie najlepsze właściwości oliwek, niezwykle ważny jest maksymalnie krótki czas produkcji – oliwki, zebrane prosto z drzewa, powinny być przechowywane maksymalnie dobę, oczywiście w odpowiednich warunkach. Po upływie 24h nadchodzi czas na tłoczenie, a o ostatecznym smaku oliwy decydują kiperzy.

Tak właśnie powstaje Oliwa z oliwek extra vergine DELIKATNA 1L włoskiej marki Olitalia, dostępna na polskim rynku za sprawą dystrybutora – firmy INDEX-FOOD. Swój łagodniejszy dla podniebienia smak zawdzięcza ona długiemu procesowi wzrostu, jako że z oliwek zebranych później, a więc bardziej dojrzałych, uzyskać można delikatniejszy aromat. Aby oliwa nie utraciła swych wspaniałych właściwości, zanim jej ostatnia kropla zachwyci podniebienie smakoszy, butelkowana jest w ciemnozielonkawe, grube szkło, które chroni oliwę przed niepożądanym światłem słonecznym. Dzięki temu Oliwa z oliwek Extra Vergine DELIKATNA, bez względu na czas przechowywania, nie tylko doskonale wzbogaca smak sałatek, świeżych warzyw oraz dań kuchni włoskiej, lecz zachowuje cenne witaminy i przeciwutleniacze. Delikatna i harmonijna oliwa Olitalia, w swym praktycznym, litrowym opakowaniu, idealna sprawdza się również podczas przygotowywania ulubionych dressingów, marynat i sosów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF