W Martini, na kanapkach, w koreczkach, na pizzy i w sałatkach. Wszędzie świetnie wyglądają, a do tego doskonale smakują. Obfitują w cenne witaminy, w prozdrowotne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, minerały oraz mikroelementy. Jeśli wspomnieć również o zielonej lub czarnej barwie, okrągłym kształcie i charakterystycznym zapachu z pewnością domyślimy się, iż mowa o pysznych i zdrowych oliwkach. Firma VOG proponuje wypróbować te z jej oferty, pochodzące ze słonecznej Hiszpanii – Oliwki marki Beach Flower.

 

 

Uno – Małe jest piękne

Oliwka, choć mała i niepozorna, to przysmak o wielkiej mocy. Jej prozdrowotne właściwości i ciekawe zastosowanie w kuchni znali już w starożytności. Według jednego z mitów miasto Ateny zostało tak nazwane na cześć bogini Ateny, której podarunek w postaci drzewa oliwnego posadzonego na Akropolu docenili mieszkańcy, jako nie tylko źródło pożywienia, ale również doskonałe lekarstwo na wiele schorzeń. O ich właściwościach zdrowotnych decyduje przede wszystkim wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych, odpowiedzialnych za obniżenie poziomu LDL, czyli złego cholesterolu oraz podwyższenie poziomu pozytywnego cholesterolu HDL. Ponadto zawarte w oliwkach witamina E, witaminy z grupy B, minerały, takie jak fosfor, żelazo i potas, a także beta – karoten nie pozostają obojętne na naszą urodę i samopoczucie.

 

Dos – Hiszpańska inspiracja

 

Mało kto wie, iż Hiszpania to jeden z największych oliwkowych potentatów. Drzewo oliwne, które należy do roślin niewymagających żyzności gleby, potrzebuje stanowisk dobrze nasłonecznionych, a w te kraj corridy i flamenco
z pewnością obfituje. Hiszpańskie oliwki z oferty firmy VOG pochodzą
z najlepszych plantacji z malowniczego regionu Andaluzji.  Stosowaną odmianą jest m.in. tzw. Manzanilla, znana z okrągłego kształtu oraz delikatnego miąższu. Warto wiedzieć, iż zielone i czarne oliwki rosną na tych samych roślinach, a o ich kolorze decyduje czas zbioru. Oliwki zielone zbierane się zatem zanim nabiorą czerwonej barwy, czarne – gdy owoce są w pełni dojrzałe. Drylowane oliwki marki Beach Flower umieszczane są w estetycznych słoikach 140 g, 150 g, 900 g, a następnie dla zachowania trwałości marynowane w aromatycznej zalewie.

 

Tres – Do wyboru, do koloru

 

Oliwki trzeba lubić. Ich specyficzny smak nie zawsze przypada do gustu, jednak są i tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Oliwki idealnie pasują do serów i wina, są nieodłącznym składnikiem sałatki nicejskiej oraz greckiej, dodają walorów estetycznych i smakowych zapiekankom, pizzy oraz koreczkom. Jako smakołyk zjedzony prosto ze słoika również znajdują wielu zwolenników.  Bogata oferta firmy VOG, w której znaleźć możemy oliwki zielone i czarne przyrządzone na rozmaite sposoby, umożliwia przygotowanie wykwintnych dań głównych, bądź pomysłowych przystawek. Dzieje się tak za sprawą ciekawych receptur, jak i różnorodnych, dostępnych gramatur. Oliwki zielone i czarne zakupić możemy w małych, podręcznych słoiczkach 140 g, bądź 900 g słojach, szczególnie przydatnych w czasie przygotowań do przyjęcia. Oliwki zielone i czarne dostępne są również w postaci ciętej ( 900 g), doskonałej jako gotowy dodatek do sałatek lub składnik pizzy. Szczególne doznania smakowe zapewnią z kolei nadziewane Oliwki Beach Flower – faszerowane pikantną papryczką piri-piri ( 140 g) lub pastą paprykową ( 150 g, 900 g).

 

 

Oliwki na całym świecie cieszą się doskonałą opinią. Ich prozdrowotne właściwości znane są od tysięcy lat, stąd przypisano im nieprzypadkową symbolikę. Drzewo oliwne i jego owoce uosabiają siłę, witalność, energię, zadowolenie z życia, wiernych przyjaciół i biesiadny nastrój. Wszystko to jest w zasięgu ręki dzięki Oliwkom marki Beach Flower z oferty firmy VOG.

Zatem Buen Provecho!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF