Tradycyjny bigos dla wielu jest nieodłącznym elementem świątecznych potraw. Podpowiadamy, jak sprawić, by tradycji stało się za dość i Twoja rodzina mogła cieszyć się świątecznym bigosem i zarazem ułatwić przygotowywanie tego dania.

Są takie potrawy, które w świątecznym menu pojawić się po prosu muszą. Zdecydowanie należy do nich bigos. W tym roku to tradycyjne danie możesz przygotować jednak w trochę nowocześniejszy sposób przy pomocy wielofunkcyjnego urządzenia Philips Multicooker, który znacznie ułatwi Twoją pracę.

Składniki

1,5 kg kapusty kiszonej

1 cebula pokrojona w kostkę

0,3 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę

bigos0,3 kg łopatki pokrojonej w kostkę

1 łyżka oliwy

15 g suszonych grzybów

obrane jabłko pokrojone na ćwiartki

4 suszone śliwki

100 ml wody

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka jałowca

ziarna pieprzu czarnego i kolorowego

image005Sposób przygotowania

1. Do misy Multicookera wlej oliwę, dodaj cebulę.

2. Naciśnij przycisk MENU i ustawi program FRY. Następnie naciśnij przycisk COOKING TIME i ustaw na 15 minut. Naciśnij START i mieszaj od czasu do czasu.

3. Po 5 minutach dodaj pokrojoną kiełbasę i mięso i dalej smaż bez zamykania pokrywy.

4. Po tym czasie dodać kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, namoczone grzyby, pieprz i trochę wody. Ustaw program STEW na 1 godzinę i 30 minut, zamknij pokrywę i naciśnij START.

5. Następnie dodaj 4 suszone śliwki i jabłko. Naciśnij MENU, ustaw program BAKE, naciśnij TEMPERATURE i ustaw 80°C oraz COOKING TIME na 20 minut. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

6. Po zakończeniu programu odłącz urządzenie od prądu.

7. Pod koniec można dodać trochę kminku, majeranku i czerwonego wina.

Sprawdź też, jak świąteczny bigos w Multicookerze przygotowuje ekspert Piotr Kucharski: http://youtu.be/0SDacYzemsc.

Wewnętrzna misa Multicookera jest elegancka, zatem możesz bez przeszkód serwować bigos w tym naczyniu, a następnie podgrzewać go w Multicookerze dowolnym momencie. System podgrzewania 3D jest odpowiedzialny za równomierne podgrzewanie, zapobiega przypaleniu lub rozgotowaniu potrawy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF