I ja tam byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał, w księgi umieściłem…

i zasmakowałem – tak można podsumować inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®, która odbyła się we wtorek, 23 października 2012 r., w Katowicach.

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej       w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim obecnie 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły” i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników,       ale także jakość samej restauracji – czystość, czy dbałość o obsługę.

 

– Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie.  Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

 

Na inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® zostali zaproszeni dziennikarze z całego województwa, restauratorzy oraz członkowie komisji certyfikacyjnej. W trakcie uroczystości wręczono certyfikaty, które potwierdzają członkostwo lokali w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”® Certyfikaty wręczył Mariusz Kleszczewski – Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Wicemarszałek Województwa Śląskiego.

 

Podczas spotkania można było  także poczuć prawdziwe Śląskie Smaki. Restauracje, które od dziś tworzą Szlak, przygotowały degustacje potraw, z których będą słynąć na Szlaku.
– Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki     i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy tej kuchni – podsumowuje Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.

 

Już wkrótce rusza promocja Szlaku – m. in. cykl telewizyjnych programów kulinarnych,        w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki.

 

Lista lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® na stronie www.slaskiesmaki.pl

 

Lokale, znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”®:

 

  1. Restauracja Lelowianka w Lelowie
  2. Restauracja EM w Koziegłowach
  3. Restauracja Fuerte w Myszkowie
  4. Zajazd Hetman w Kroczycach
  5. Restauracja Pod Platanami w Wilkowicach k. Zbrosławic
  6. Restauracja Hotelu Rezydencja**** w Piekarach Śląskich
  7. Restauracja Hotelu Qubus Prestige**** w Katowicach
  8. Cukiernia Cichoń w Ornontowicach
  9. Restauracja Pod Białym Orłem w Łaziskach Górnych
  10. Zajazd Kasztelański w Orzeszu
  11. Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach
  12. Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku
  13. Restauracja Parys w Rydułtowach
  14. Restauracja Hotelu Polonia*** w Raciborzu
  15. Restauracja Hotelu Dąbrówka*** w Jastrzębiu Zdroju
  16. Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach
  17. Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach
  18. Restauracja Frykówka w Pszczynie
  19. Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie
  20. Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie
  21. Karczma Rogata w Bielsku-Białej
  22. Restauracja Leśniczówka w Istebnej
  23. Restauracja Stara Karczma w Jeleśni

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF