Owoce i warzywa to nieodłączne składniki przygotowywanych dań. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Te cenne substancje wymagają szczególnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Natura zadbała o to i obdarzyła owoce oraz warzywa skórką, która chroni to, co dobre. Wielowarstwowe opakowania Tetra Pak, tak jak skórka, chronią żywność przed utratą składników odżywczych i zachowują jej naturalne właściwości. Produkty w aseptycznych kartonach nie wymagają utrwalania konserwantami. Po raz trzeci, w ramach kampanii KARTON ZAMIAST KONSERWANTÓW, Tetra Pak kieruje uwagę konsumentów na korzyści płynące ze stosowania technologii aseptycznej.

Działania prowadzone w ramach tegorocznej odsłony kampanii, której hasło przewodnie brzmi „Karton chroni jak natura”, mają na celu zwrócenie uwagi konsumentów na szerokie spektrum produktów, które są dostępne w opakowaniach aseptycznych. Poza sokami, kartony aseptyczne są wykorzystywane do pakowania przetworów warzywnych: pomidorów całych i krojonych, przecierów pomidorowych, groszku, kukurydzy, czy sosów do makaronu. Tak samo, jak w przypadku soków, trwałość przetworów warzywnych w opakowaniach aseptycznych jest zapewniana bez konieczności dodawania konserwantów.

Jest to możliwe dzięki połączeniu odpowiedniej obróbki termicznej i wielowarstwowej budowy kartonów. Opakowania Tetra Pak składają się z sześciu warstw, wytworzonych
na bazie trzech składników:

  • Papier – podstawowy budulec kartonu, zapewnia odpowiednią sztywność opakowania i wzmacnia jego strukturę
  • Aluminium – ultra cienka warstwa aluminium chroni produkt przed działaniem światła i tlenu, dzięki czemu zapakowany produkt nie musi być chłodzony
  • Polietylen – warstwy polietylenu, znajdujące się wewnątrz i na zewnątrz opakowania, zapewniają szczelność kartonu i chronią zawartość przed wilgocią

 

Wielowarstwowa budowa opakowań, odpowiednie warunki pakowania oraz oddziaływanie na żywność podwyższoną temperaturą sprawiają, że produkty pakowane w kartony Tetra Pak zachowują świeżość bez potrzeby stosowania konserwantów.





 

Pamiętaj!

  • Produkty w opakowaniach kartonowych nie muszą być utrwalane przy pomocy konserwantów. Dzięki wykorzystaniu technologii aseptycznej Tetra Pak, soki, napoje, przetwory pomidorowe, a nawet kukurydza czy groszek, sprzedawane w kartonach, nie muszą zawierać żadnych konserwantów, a ich okres przydatności do spożycia nadal będzie długi.

  • Przed wybraniem produktu, zapoznaj się z jego składem. Dokładny opis zawartości znajduje się na tylnej lub bocznej ściance opakowania. Nie sugeruj się dużym napisem „Bez konserwantów”, umieszczanym na przedniej części opakowania. Jeżeli w opisie znajdziesz symbole od E 200 do E 252 oraz od E 280 do E 285, to znaczy, że produkt zawiera konserwanty. Zwróć uwagę na kolejność wymieniania składników: im bliżej początku listy znajduje się dana substancja, tym więcej jest jej w produkcie.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF