Jest bogaty w mangan i żelazo, ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, minerałów, a przede wszystkim enzymów powszechnie znanych jako bromelanina. Dzięki nim, od wieków wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnej jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny.

DrukowanieAnanas, bo o nim mowa, pochodzi z Gwadelupy. Dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, do Europy trafił w XVIII wieku, gdzie pierwsze ananasarnie w Wersalu kazał założyć Ludwik XV. Nazwa ananas pochodzi od indiańskiego wyrazu „anana”, co oznacza „aromat aromatów” i rzeczywiście, zapach tych owoców to niezapomniana kompozycja, w której można jednocześnie wyczuć maliny, jabłka, poziomki i melony. Aromat sprawił, że owoc ten także w Europie stał się bardzo popularny.

Z czym to się je

Ananas świetnie smakuje na surowo i jako idealne uzupełnienie sałatek owocowych, i tych z wędlinami. Ciekawie komponuje się także w daniach głównych w towarzystwie drobiu lub owoców morza. Można go grillować, opiekać i podawać w cieście. Genialnie smakuje także jako suszony w postaci chipsów. Chrupiąca przekąska od Cripsy Natural – Chrup ANANASA! to nowość na sklepowych półkach, którą zawsze warto mieć w torebce, plecaku, w pracy lub szkole. To idealny zamiennik niezdrowych, tłustych i wysokokalorycznych przegryzek.  W tej postaci może być także dodatkiem do musli lub śniadaniowej owsianki.

Trend na zdrowie

Bez glutenu, konserwantów i wszystkich obcobrzmiących składników – takich produktów najczęściej szukamy na sklepowych półkach. Każda trendy mama pilnuje pięciu porcji owoców i warzyw, a chipsy Chrup ANANASA! Z powodzeniem może stać się jedną z nich. Ananas pozytywnie wpływa na układ kostny. Mangan ułatwia przyswajanie wapnia, a żelazo zapobiega łamliwości. W skrócie – ananas to vademecum na osteoporozę. Ponadto wspomaga również pracę nerek, naczyń wieńcowych, i uwaga, posiada właściwości wspomagające odchudzanie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF