Ocet wykorzystywany jest najczęściej jako dodatek do sałatek. Stosuje się go zwłaszcza do wzmocnienia smaku różnych potraw. Okazuje się jednak, że ten kwaśny, cierpki specyfik może mieć wiele innych zastosowań. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast. Dzięki niemu wypieki będą puszyste i idealnie nawilżone.

kuhne_ocet-exquisit-ziolowy-750ml-5.49złZ octem Ci się upiecze

Masz alergię na jajka, a do ciasta należy dodać aż dwa? Doskonałą alternatywą jest ocet. Jedna łyżeczka octu jabłkowego np. marki Kuhne dodana do masy sprawi, że ciasto będzie puszyste. Bez obaw. Charakterystyczny zapach octu nie będzie wyczuwalny w gotowym wypieku. Pamiętaj jednak, by dodać go do masy na samym końcu. Powód? Dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie.

Przykładowe przepisy

Ciasta na occie są pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu. Oto garść inspiracji na smakowite wypieki z wykorzystaniem tego charakterystycznego specyfiku.

Malinowy zawrót głowy

Składniki:

  • 2 łyżki octu jabłkowego np. Exquisit marki Kuhne
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • ¾ szklanki oleju
  • garść malin do dekoracji
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia dodaj produkty sypkie: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. W osobnym naczyniu połącz ze sobą wodę, kawę, olej i ocet. Produkty z dwóch mis wymieszaj ze sobą i wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika polej polewą czekoladową i udekoruj malinami.

Puszysta beza z borówkami i serkiem mascarpone

Składniki

  • kuhne_ocet-balsamiczny-250ml-7.49zł1 łyżeczka octu balsamicznego np. marki Kuhne
  • 8 białek
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 500 g borówek
  • 500 g malin
  • 1 serek mascarpone

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wrzuć białka i zacznij ubijać. Kiedy białka się spienią zacznij dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż piana stanie się sztywna. Następnie dodaj ocet i skrobię. Wymieszaj. Całość przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez ok. 2 h w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudź bezę. Przełóż ją serkiem mascarpone i owocami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF