Słodki obiad to propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi rozpływających się w ustach naleśników z  serem lub racuchów z kefirem? Sycące, pełne wartości odżywczych pomogą zachować koncentrację oraz energię potrzebną szczególnie podczas pracy i nauki. Z dodatkiem produktów z Piątnicy na pewno się udadzą i zachwycą wszystkich domowników wyjątkowym smakiem.

2Bazą naleśników i racuchów są zawsze mąka i mleko. Jeśli wybierzemy Mleko Wiejskie z Piątnicy,  dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych. To świeże mleko, dzięki unikalnej technologii wytwarzania, zachowuje pełnię witamin i wartości odżywczych, a także smak i zapach mleka prosto od krowy. Jako składnik naleśników lub racuchów sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste, a po usmażeniu placki są rumiane i chrupiące.

Przygotowując masę, warto dodać do niej kefir, który nie bez powodu uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Napoje fermentowane takie jak Kefir 2%  OSM Piątnica zawierają ogromną ilość pożytecznych bakterii, a także wapń, fosfor, potas, cynk oraz witaminy: A i z grupy B (B2, B12, kwas foliowy). Bakteriom zawartym w kefirze zawdzięczamy m.in. regulację procesów przemiany materii, usprawnienie przyswajania białka i wapnia oraz obniżanie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Dodatek kefiru w cieście naleśnikowym lub w racuchach sprawia, że są one bardziej puszyste i mają delikatniejszy smak.

Pyszne nadzienie

Milandia_jogurt_naturalny_z_mascarpone_OSM PiątnicaNaleśniki można podawać z dowolnym farszem np. z twarożkiem czy serkiem twarogowym ze śmietaną. Doskonałym uzupełnieniem puszystych placków będzie też serowa baza przygotowana z  gęstego, naturalnego Jogurtu z Mascarpone „Milandia” z Piątnicy. Ten innowacyjny produkt jest bardziej śmietankowy niż inne gęste jogurty, lżejszy od śmietany i zawiera o wiele mniejszą ilość kalorii. Połączenie jogurtu naturalnego z serkiem mascarpone, pozwoliło na uzyskanie oryginalnego, lekko śmietankowego smaku. Dodając do niego cukier waniliowy, otrzymamy pyszne nadzienie do naleśników.

Mleko Wiejskie 3,2% znajdziemy w sklepach w cenie 2,89 zł / 1 l. Kefir 2% dostępny jest w cenie  ok. 1,60 zł / 400g, a Jogurt Naturalny z Mascarpone „Milandia” za 1,95 zł / 250 g.

OSM Piątnica poleca przepisy na:

Puszyste Naleśniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 5 jaj
  • ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
  • 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 Jogurt Naturalny „Milandia” z mascarpone 250 g Piątnica
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • można dodać łyżeczkę soku z cytryny

Przygotowanie:

Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej i sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Delikatnie obsmażamy i podajemy z ubitą Śmietanką 30% oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Naturalnego „Milandia” 250 g i łyżki cukru pudru.

Pyszne Racuchy:

Składniki:

  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
  • ½ szklanki Serka Wiejskiego Piątnica
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony. Można podawać świeżo usmażone z dżemem lub owocami.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF