Wszyscy kojarzymy makaron z kuchnią włoską, ale niewielu z nas wie, że pierwszy makaron znaleziono w chińskiej wiosce z okresu neolitu. Do Europy miał go sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo, ale to tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu w południowych Włoszech jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

collageW 1995 roku w Rzymie World Pasta Congress ustanowił światowy Dzień Makaronu. Od tego momentu 25 października jest jednym z najsmaczniejszych dni w roku, a na pewno najważniejszym dla wszystkich Makaroniarzy!

Okazuje się, że prawdziwy makron wcale nie jest  kaloryczny, wszystko zależy od tego z czym łączymy pastę. Gdy podamy ją z białym mięsem, warzywami czy owocami morza to nasza sylwetka powinna być bezpieczna. Warto też sięgać po „zdrowszy” makaron, np.  Ten oferowany przez Mamma Mia!, wytwarzamy w 100% z pszenicy durum, zawiera on między innymi więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka ze zwykłej pszenicy. Jest to makaron o niższym udziale węglowodanów, przy jednocześnie wyższej zawartości błonnika pokarmowego.

Z okazji tego wyjątkowego święta wszystkich Makaroniarzy  proponujemy Wam przepisy z udziałem makaronów Mamma Mia. Możecie świętować zdrowo i bez obawy o swoją sylwetkę 😉

Penne_z_kurczakiem (1)Makaron penne z kurczakiem

SKŁADNIKI

300 g makaronu pióra Mamma Mia, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 filety z piersi kurczaka, 1 puszka krojonych pomidorów, szczypiorek, tarty parmezan do podania.

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, czosnek i marchewkę posiekać i podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę filety z piersi kurczaka. Podsmażyć aż mięso będzie lekko złote. Dodać pomidory z puszki. Gotować na wolnym ogniu aż sos się zagęści. Dodać makaron i wymieszać. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek, wymieszać. Podawać posypane parmezanem.

Szpinakowa frittata z kolankami

Szpinakowa_frittata_z_kolankami_1SKŁADNIKI

200 g makaronu kolanka Mamma Mia, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 400 g rozdrobnionego szpinaku, 3 jajka, sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną.

Makaron penne z rukolą i oliwkami

Penne_z_rukola_i_oliwkami_1SKŁADNIKI

400 g makaronu pióra Mamma Mia, 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 1 czerwona cebula, 6 ząbków czosnku, 1 gałązka rozmarynu, 10-15 czarnych oliwek, około 250 g rukoli, sól i pieprz, połówka cytryny

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodać posiekaną gałązkę rozmarynu, oliwki i rukolę. Dodać  makaron i przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF