Nie sposób obejść się bez nich w kuchni. Właściwie pielęgnowane, dobrze przechowywane i prawidłowo używane są najbardziej zaufanymi pomocnikami. Różnią się kształtem, długością, rodzajem rączki i wyglądem. Te najlepsze są solidne, odpowiednio wyważone i pewnie leżą w dłoni. W rękach zawodowca są w stanie zdziałać cuda. Domowemu amatorowi kuchni zaoszczędzą wiele nerwów i czasu. Mowa oczywiście o nożach i to nie byle jakich. Fiskars – producent z 365 – letnią historią radzi, jak w prosty sposób skompletować swój podstawowy zestaw noży.

GenerycznePodstawą kulinarnych sukcesów i komfortu w kuchni jest posiadanie ostrego noża. Dobry nóż jest  przedłużeniem dłoni kucharza – musi być precyzyjny i bezpieczny. Noże oferowane na rynku różnią się między sobą budową, długością ostrza, czy materiałem, z którego są wykonane. Na przykład noże do krojenia warzyw i owoców o śliskiej, gładkiej skórce i miękkim miąższu mają ząbkowane ostrze, które ułatwi przecięcie skórki bez naruszania środka. Noże do filetowania są długie, cienkie i elastyczne, co ułatwia odkrajanie części ryb w płaszczyźnie poziomej. Z kolei noże, które służą do ćwiartowania mięsa, przypominają sztylet, ich kształt ułatwia oddzielanie mięsa od kości.

W domowej kuchni najlepiej sprawdzają się noże wykonane ze stali nierdzewnej z ergonomiczną rękojeścią, bezpośrednio osadzoną na ostrzu. W przygotowaniu codziennych posiłków niezastąpione będą noże z linii Fiskars FunctionalForm. Dla amatorów noży z kutą nasadą Fiskars oferuje linię Solid, natomiast dla fanów japońskiego wzornictwa linię Fuzion. Edge to z kolei linia noży o niezwykle eleganckim wyglądzie, pokrytych powłoką PTFE gwarantującą dodatkową ochronę ostrzy. Wszystkie noże charakteryzuje doskonale wyważona rękojeść, pokryta antypoślizgową powłoką zapewniającą pewny chwyt.

Warto pamiętać, że nie każdy nóż nadaje się do wszystkiego. Z drugiej strony nie trzeba popadać w skrajności i zapychać szuflad nożami na każda okazję. Najlepszym wyjściem jest inwestycja w dobry zestaw wyjściowy, który wedle potrzeb można uzupełniać i rozbudowywać. Powinien się w nim znaleźć duży nóż z szerokim ostrzem, mały nożyk do obierania i krojenia warzyw oraz ząbkowany nóż do chleba.

Noże FFTrzej Muszkieterowie

Nóż szefa kuchni

Do wykonania większości kuchennych zadań z powodzeniem wystarczy nam nóż szefa kuchni. Nóż ten jest wielofunkcyjny, możemy nim śmiało kroić mięso, warzywa czy zioła. Nóż szefa kuchni jest dość duży i długi (jego długość waha się od 15 do 30 cm). Ma też charakterystyczny kształt ostrza, które lekko zwęża się w kierunku wierzchołka. Alternatywę dla noża szefa kuchni stanowi nóż Santoku. To japoński model o szerokiej klindze i płaskim ostrzu. Zdaniem fachowców Santoku lepiej szatkuje warzywa,
a europejski nóż lepiej sobie radzi z krojeniem mięsa. Santoku swym wyglądem przypomina z jednej strony nóż kuchenny, a z drugiej tasak. Ma on szersze ostrze od tradycyjnego noża kuchennego i niżej osadzoną końcówkę ostrza. Jest on też zdecydowanie lżejszy. W swym przeznaczeniu najlepiej nadaje się do krojenia i szatkowania jarzyn.

Nóż do pieczywa

Bardzo użytecznym nożem w naszej kuchni będzie ten do krojenia pieczywa. Chleb, zwłaszcza świeży, nie jest łatwo pokroić zwyczajnym nożem kuchennym a nóż do krojenia chleba jest zaprojektowany specjalne dla tej czynności. Do krojenia różnego rodzaju pieczywa warto używać noża z długim, ząbkowanym ostrzem.

Nóż do warzyw i owoców

Nóż do obierania i krojenia warzyw i owoców pwinien być dość mały, poręczny i mieć proste ostrze. Krótkie ostrze ułatwia szybkie i precyzyjne obieranie warzyw. Przydaje się także do siekania drobnych warzyw i zioł oraz do wykonywania niewielkich, precyzyjnych cięć (np. dekoracji). Siekanie, obieranie i krojenie warzyw oraz owoców to zadania, z którymi doskonale poradzą sobie  także  nóż  Deba, nóż do pomidorów z ząbkowanym ostrzem i nóż do skrobania.

Noże do zadań specjalnych

Dla bardziej wymagających kucharzy zestaw składający się z trzech noży może nie wystarczyć. Tu pojawia się szeroka oferta noży przeznaczonych do zadań specjalnych. Noże kuchenne bardziej wyspecjalizowane to przede wszystkim: nóż do krojenia sera – ostry, średniej długości, zagięty nóż
z ząbkami przy szczyci, wąski nóż do filetowania, pokaźny i solidny nóż do obróbki mięsa, prostokątny tasak do porcjowania mięsa i kości, a także mały, poręczny nożyk do krojenia i obierania warzyw, często z zakrzywioną do wewnątrz klingą.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF