Propozycja Marco Ghia z Akademi i Kulinarnej Whirlpool w Warszawie Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO
I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

Na pełnoziarnisty makaron:

  • Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwona pomarancza300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda

Na sos:

  • 120 g pistacji (niesolonych)
  • 45 g soku z pomarańczy
  • oliwa extra vergine
  • 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).

W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz – całość miksujemy do uzyskania kremu. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.

Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF