serwusW ubiegłą sobotę na kulinarnej mapie Mokotowa pojawił się nowy lokal. To nieduże miejsce, w którym klienci znajdą wyśmienite „slow-foodowe” zapiekanki przygotowane na bazie najlepszych jakościowo składników. Jednym z jego pomysłodawców jest najmłodszy uczestnik polskiej edycji Master Chef – Janek Paszkowski.

W karcie pojawiają się tylko własnoręcznie przygotowane składniki, domowe sosy i dodatki, a każde zamówienie jest realizowane na oczach klientów. Menu na stałe zawiera cztery smakowite warianty zapiekanek. Pierwsza propozycja to typowo polski SERWUS!, będący ukłonem w stronę rodzimej gastronomii (klasyczne połączenie masła, pieczarek, goudy i domowego kechupu). Następnie dwie śródziemnomorskie wariacje – włoską SALVE! (oliwa, pomidorki cherry, mozzarella, autorski „serwusos” i balsamico) oraz hiszpańską HOLA! (oliwa, chorizo, ser manchego, czerwona cebulka, mango i własnoręcznie robiony pikantny, wędzony sos z dodatkiem TABASCO). Ofertę zamyka zapiekanka w stylu francuskim – SALUT! łącząca słodką gruszkę, gorgonzolę, prażonego słonecznika, rukolę i aromatyczny „serwusos” na bazie świeżych ziół oliwy.  Dodatkowo, w menu co pewien czas będzie się pojawiała nowa propozycja, jednej, sezonowej zapiekanki. Całkowitą nowością są malutkie domowe pikle serwowane na życzenie klienta. Ich zadaniem „specjalnym” jest oczyszczanie kubeczków smakowych przed każdym kolejnym kęsem chrupiącej bagietki.

Salve!Dlaczego akurat zapiekanki? „To proste – teraz na rynku mamy prawdziwy wysyp burgerów i kebabów. Na tej mapie brakuje dobrych zapiekanek. Jedyne, jakie możemy dostać to te na dworcach, które swoją jakością nie reprezentują niczego, wszystkie smakują tak samo i co najważniejsze – są mrożone i zrobione z niewiadomych składników. Poprzez stworzenie naszego lokalu chcieliśmy przypomnieć, że polski street-food, jakim jest zapiekanka, może być wykonany z sercem, może smakować świetnie i może konkurować z amerykańskim burgerem” – tłumaczy Janek Paszkowski.

Pomysł na lokal został sfinalizowany dzięki wsparciu bardzo zdolnych i młodych architektów z firmy MOKO ARCHITECTS, Martę Frejdę i Michała Gratkowskiego (m.in. autorzy projektów Momu Gastro Bar, Tuk-tuk, Stółdzielnia i kawiarni Relaks). Zaprojektowali to miejsce niemal od podstaw i to dzięki nim wyczuwa się rodzinną atmosferę, podkreślająca, że zapiekanki z Serwusa są tworzone z wielką dawką serca, pasji i zaangażowania.

 

 

 

Adres: Chocimska 33 (róg Skolimowskiej) przy Pl. Unii Lubelskiej

Otwarte: Wtorek-Niedziela, 12-20.

Ceny:12-15 PLN.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF