Benedykt jest elegancki i światowy. Kojarzy się z luksusową atmosferą XIX-wiecznego nowojorskiego hotelu, gdzie ponoć ma swoje korzenie. Jeśli twoje poranki bywają nudne, koniecznie zaproś „benedykta” na śniadanie!

Boiled eggs (poached) with ham on a bun with sauceLemuel Benedict, emerytowany makler z Wall Street, w 1894 roku miał wpaść pewnego poranka do ekskluzywnego hotelu Waldorf Hotel na rogu Piątej Alei w poszukiwaniu skutecznego lekarstwa na… kaca. Jak sam twierdził, zażądał wówczas opiekanego tosta z masłem, jajka w koszulce i chrupkiego bekonu z sosem holenderskim. Zamówienie Benedicta miało ponoć tak przypaść do gustu hotelarzowi, że ten wprowadził je do stałego menu śniadaniowego, dokonując jedynie drobnej zamiany tosta na angielskiego muffina a bekonu na szynkę. Czy tak było naprawdę? Trudno orzec, bo spór o autorstwo słynnych jajek po benedyktyńsku i kanapki Benedykt trwa nadal.

Wariacji na temat „benedykta” spotkamy wiele, ponieważ smakosze, idąc śladem hotelarza, wymieniają składniki kanapki na coraz to nowe. Klasyczna kompozycja pozostaje stała i obejmuje:  pieczywo, jajko w koszulce (czyli gotowane bez skorupki w gorącej wodzie z octem), wędlinę (szynkę lub bekon) oraz sos holenderski (przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i przypraw).

Szukając urozmaicenia, jajko na grzance posmarowanej dobrym tłuszczem na przykład margaryną Śniadaniową z Masłem, można okrasić sosem berneńskim lub beszamelem i wzbogacić duszonym szpinakiem lub grzybami. Zamiast wędliny podać łososia, mięso kraba lub kawior. Dodatek gotowanych szparagów czy świeżych pomidorów nada kanapce chrupkości. Jeśli klasyczny przepis wydaje ci się zbyt skomplikowany, na początek zamiast sosu holenderskiego wybierz majonez i rozsmakuj się w tej wyjątkowej kanapce!

Benedykt dla początkujących

  • 1 pszenna kajzerka
  • 1 łyżeczka margaryny Śniadaniowa z Masłem
  • 1 świeże jajko
  • 2 łyżki octu (10%)
  • 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej
  • 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:Sniadaniowa z Maslem_Bielmar

  1. Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem.
  2. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka.
  3. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal  płynne.
  4. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła.

***

Margaryna Śniadaniowa z Masłem Spółki Bielmar została przygotowana dla miłośników świadomego, wygodnego odżywiania i smacznych potraw. Wyróżnia ją dodatek naturalnego masła i bogate walory smakowe. Zawartość kwasów omega-3 stawia Śniadaniową z Masłem wśród ważnych źródeł tych niezbędnych związków w naszej diecie. Doskonała do pieczywa i potraw wymagających wzbogacenia odrobiną tłuszczu, np. ciepłych tostów i kanapek, gotowanej kukurydzy, pieczonych ziemniaków i grillowanych ryb. Produkt dostępny w kubkach (500 g), w  cenie ok 2,60 zł.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF