Sejm RP przyjął ustawę wprowadzającą zakaz sprzedaży niezdrowej żywności w sklepikach szkolnych. To ważny komunikat nie tylko dla rodziców i nauczycieli, lecz także dla producentów zdrowej żywności. Od roku szkolnego 2015/2016 będą oni głównymi dostawcami produktów spożywczych w placówkach szkolnych, a tym samym mogą czynnie włączyć się w ogólnopolską akcję walki z problemem otyłości wśród dzieci.

szkola_foto_internetW Polsce systematycznie wzrasta liczba uczniów z nadwagą. Najnowsze badania Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że aktualnie z nadmiernymi kilogramami zmaga się ok. 29% polskich jedenastolatków. Niestety, wedle danych WHO – Polska zajmuje w tej kategorii wiekowej pierwsze miejsce. Głównymi przyczynami nadwagi i otyłości wśród dzieci szkolnych jest niski poziom aktywności fizycznej. W tym kontekście badania WHO przeprowadzone w 37 krajach uplasowały polskich uczniów dopiero na 34. miejscu. Problemem jest również niewłaściwa dieta młodzieży uboga w owoce, warzywa i składniki odżywcze. Wysokokaloryczne przekąski, chipsy ziemniaczane,słodycze, gazowane napoje i fast-foody do tej pory dostępne były na wyciągnięcie ręki, prawie w każdym szkolnym sklepiku. Mimo, że jako stały element codziennej diety wpływają one negatywnie na stan zdrowia dzieci i młodzieży szkolnej.

Aby przeciwdziałać temu narastającemu problemowi, 23 października 2014 r. Sejm przyjął nowelizację ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Od przyszłego roku szkolnego (2015/2016) niezdrowe jedzenie ma zniknąć ze stołówek i sklepików szkolnych. W placówkach pojawią się m.in.: owoce, warzywa, nabiał, kanapki, czyli produkty pełnowartościowe, mające pozytywny wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie, koncentrację i wygląd uczniów.  Producenci słodyczy i fast-foodów nie mogą być z tej nowelizacji zadowoleni, natomiast powody do optymizmu mają producenci zdrowej i naturalnej żywności oraz sadownicy.

Zdrowy_styl_zycia_internetPrzykładem firmy, która od lat włącza się w promocję zdrowego odżywiania w szkołach i przedszkolach jest Crispy Natural. Firma z Kalisza produkuje naturalne chipsy z polskich owoców i warzyw. Dzięki procesowi suszenia w niskiej temperaturze, produkty nie zawierajądodatku tłuszczu anicukru – chrupiące plasterki z jabłek, truskawek,brzoskwiń,  pomidoraczy marchwi są przekąską niskokaloryczną i pełną wartości odżywczych. „Nasza firma z radością przyjęła informację o działaniach podjętych przez Sejm w zakresie walki z problemem otyłości wśród dzieci. – mówi Elżbieta Machlańska – przedstawiciel zarząduCrispy Natural. – Dla naszej firmy to bardzo dobra wiadomość. Rozszerzanie dystrybucji to kluczowy element rozwoju przedsiębiorstwa. Obecnie przetwarzamy rocznie ok. 5 tys. ton polskich jabłek i prognozujemy, że liczba ta będzie się zwiększać.”

Działania Ministerstwa Zdrowia są przez producentów zdrowej żywności rozpatrywane nie tylko w kontekście ekonomicznym, lecz także edukacyjnym. Firmy wdrażające inicjatywy z zakresu społecznej odpowiedzialności widzą ogromny potencjał na polu walki z otyłością wśród dzieci. Firma Crispy Natural w październiku ruszyła z drugą już edycją ogólnopolskiego programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii, który skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, ich rodziców i nauczycieli. Program połączony z konkursem dla szkół promuje zdrowy styl życia, aktywność fizyczną, kształtowanie mądrych nawyków żywieniowych i postawy proekologiczne.

Tego rodzaju przedsięwzięcia w połączeniu z wyraźnymi zmianami w menu polskich szkół – mogą przynieść efekty w postaci poprawy stanu zdrowia dzieci i młodzieży. By działania były w pełni skuteczne – muszą się w nie zaangażować wszyscy – zarówno producenci zdrowej żywności, jak i kadra pedagogiczna, rodzice i sami uczniowie.

Więcej informacji na www.crispynatural.pl oraz www.porcjapozytywnejenergii.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF