Wydawać by się mogło, że są rzeczy, których nie da się połączyć: ogień i woda, białe i czarne, noc z dniem… tradycja i nowoczesność. A jednak…

klos-wielozbozowy-wwwChoć nasze piwa opieramy głównie o najwyższej jakości produkty pochodzące z naszego regionu, równie ważne jest, by z najnowszych trendów w piwowarstwie brać to co podkreśli ich wyjątkowość. W jednej butelce piwa, w oparciu o dotychczasowe doświadczenia, zgodnie zamknęliśmy stonowaną, europejską tradycję piwowarską oraz najnowsze, fantazyjne, trendy chmielenia. Co więcej, wszystko to dopełniliśmy nutą smaków zrodzonych u nas na Warmii i Mazurach oraz na polskich plantacjach chmielu.

Przedstawiamy zatem nasze kolejne autorskie podejście do piwowarstwa – Kłos Wielozbożowy – piwo górnej fermentacji, wielozbożowe, chmielone odmianami aromatycznymi. To piwo, które trudno przypisać do jakiegokolwiek istniejącego już stylu. Piwo, składające się z dwóch równie ważnych elementów: zbożowego smaku i chmielowego aromatu, a rolą każdego z nich jest jak najlepsze podkreślenie zalet tego drugiego. Za ciało tego piwa odpowiada przede wszystkim słód żytni doskonale uzupełniony przez trzy prastare odmiany pszenic: orkisz, płaskurkę i samopszę z ekologicznych upraw naszego regionu. Uwodzący swą cytrusową lekkością chmielowy bukiet to zasługa chmielu Citra. Dopełniając kompozycję, zasyp słodowy został wzbogacony o płatki owsiane nadające aksamitność, a profil chmielowy – przyprawowymi i lekko trawiastymi odmianami polskich chmieli.

Dzięki temu otrzymaliśmy wyjątkową pełnię w smaku, zachowując przy tym orzeźwiające właściwości kontynentalnych piw pszenicznych wspomagane egzotycznością amerykańskiego chmielu. To wyjątkowe doznania zbożowej pełni i cytrusowej zwiewności. Jego tropikalny i przyprawowy charakter powoduje, że piwo przy swej pełni smakowej jest wyjątkowo pijalne i lekkie. Kiedy próbowaliśmy tego piwa po raz pierwszy nie mogliśmy wyjść z podziwu, jak jego wielozbożowa pełnia pozwala zatrzymać aromat nowowfalowego chmielu na dłużej.

Życzymy smacznego i wyjątkowych doznań.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF