Gdy planujemy budowę lub generalny remont kuchni stajemy przed niezwykle ważną decyzją – jaki typ kuchenki wybrać? Standardową i tanią w użytkowaniu gazową, uniwersalną elektryczną, praktyczną ceramiczną, czy energooszczędną indukcyjną? Niezależnie od naszego wyboru marka Fiskars będzie nas wspierać swoimi innowacyjnymi narzędziami do gotowania. A wszystko dzięki nowej linii patelni sprofilowanej pod konkretny typ kuchni, aby ich użytkowanie było jak najbardziej efektywne.

image001Zgodnie z badaniem przeprowadzonym wśród Europejczyków w 2014 roku, na naszym kontynencie najczęściej stosuje się kuchnie gazowe[1]. Respondenci podkreślili, że przy wyborze garnków nie zwracali uwagi na ich właściwości przewodzenia ciepła ani na rodzaj płyty grzewczej wykorzystywanej w domu. A właśnie do efektywnego gotowania niezbędne jest dobranie garnków o optymalnych właściwościach do posiadanej płyty grzewczej.

Niezależnie od rodzaju kuchenki w naszych domach nowe patelnie z serii Functional Form będą dobrym wyborem. Cztery rodzaje patelni na cztery typy kuchni. Wszystkie charakteryzują się nieprzywieralną, wzmocnioną powłoką, która ułatwia smażenie. Dodatkowym atutem są nienagrzewające się rączki patelni, które zapewnią bezpieczeństwo podczas kuchennych zmagań.

Na kuchnie gazowe

Patelnia Fiskars Functional Form z przeznaczeniem na kuchnie gazowe została wykonana z aluminium. Dno patelni jest zrobione z grubszej warstwy tego stopu, dzięki czemu ciepło rozprowadzane jest równomiernie, a nienagrzewającą się rączkę patelni przygotowano ze stali nierdzewnej.

Na kuchnie elektryczne

Patelnię Fiskars Functional Form dedykowaną na kuchnie elektryczne wykonano ze stali nierdzewnej. Dolna część patelni nagrzewa się szybciej niż w tradycyjnych patelniach, co powoduje, że do przygotowania tych samych dań zużyjemy mniejszą ilość energii elektrycznej. Rączka wykonana jest z bakelitu.

Na kuchnie ceramiczne

Patelnia Fiskars Functional Form zaprojektowana na kuchenki ceramiczne została wykonana z aluminium. Elementem wyróżniającym patelnie jest specjalny spód, który nagrzewa się o 50% szybciej. Ta innowacja sprawia, że do przygotowania tych samych posiłków zużyjemy mniejszą ilość energii. Rączka, tak samo jak w przypadku patelni sprofilowanej na kuchnie elektryczne, wykonana jest z bakelitu.

Na kuchnie indukcyjne

Patelnia Fiskars Functional Form dedykowana na kuchnie indukcyjne została wykonana ze stali nierdzewnej. Dolna część patelni zrobiona jest z magnetycznej stali nierdzewnej, dzięki czemu nagrzewa się równomiernia i szybko.

Na każdy typ kuchni Fiskars przygotował cztery rodzaje patelni: o wielkości 24-, 26- i 28-miu cm średnicy oraz patelnię szefa kuchni o średnicy 26-ciu cm z pokrywką.

Orientacyjne ceny detaliczne każdego rodzaju patelni:

  • Patelnia 24 cm – cena ok 140 zł
  • Patelnia 26 cm – cena ok 160 zł
  • Patelnia 28 cm – cena ok 180 zł
  • Patelnia szefa kuchni 26 cm z pokrywką – cena ok 235 zł

[1] Badanie zostało przeprowadzone przez markę Fiskars w 2013 r. na respondentach z Finlandii, Szwecji, Norwegii, Danii, Estonii, Francji, Holandii, Polski, Czech, Niemiec i Rosji.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF