Grill to pyszna okazja, by spędzić czas z najbliższymi. Specjalnie dla fanów przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu Podravka poszerzyła swoją ofertę o produkty idealnie podkreślające smak dań grillowych. Marynata piwna Vegeta oraz trzy pasty warzywne rodem z Chorwacji: Relish, Pindżur i Papryka w musztardzie to nowości, dzięki którym nasze barbecue nabierze zupełnie nowego charakteru.

Warto już dzisiaj zacząć myśleć, jakie specjały będziemy serwować podczas grillowej uczty. Często zapominamy, jak wiele kulinarnych możliwości daje nam to niewielkie urządzenie i ograniczamy się do standardowych, grillowych dań. A wystarczy odrobina fantazji i przemyślane zakupy, podczas których sięgniemy po dodatki i przyprawy inne niż zazwyczaj, by w łatwy sposób przyrządzić pyszne potrawy. Pasty warzywne przygotowane w oparciu o oryginalne chorwackie receptury czy marynaty w płynie ułatwią szybkie przyrządzenie smacznych dań o bogatym smaku.

1

Moc Marynaty piwnej

Mięso przyrządzane na grillu powinien charakteryzować wyjątkowy smak i aromat. Właśnie dlatego dobrze jest je wcześniej zamarynować. Warto użyć Marynaty piwnej Vegeta zamkniętej w wygodnej saszetce – jest to rozwiązanie łatwe i szybkie.  Dzięki niej mięso – zarówno drób, wieprzowina jak i cielęcina, a także ryby będą gotowe do pieczenia już po 30 minutach. Marynata piwna Vegeta nada potrawom ciekawy chmielowy aromat, a mięso stanie się miękkie i soczyste, dzięki czemu będzie rozpływać się w ustach. To fantastyczne rozwiązanie dla grillujących na łonie natury.

Przepis na karkówkę w piwnej marynacie

Składniki

  • 4 plastry schabu karkowego
  • 1 saszetka Marynaty piwnej Vegeta

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa lekko rozbij, a następnie zalej je marynatą piwną Vegeta i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie po około 8 minut z każdej strony. W ten prosty sposób uzyskasz mięso o niepowtarzalnym aromacie!

Pasty warzywne rodem z Chorwacji

Uczta grillowa może w prosty sposób nabrać niepowtarzalnego charakteru. Wystarczy wzbogacić ją oryginalnymi dodatkami – takimi jak pasty warzywne, sosy czy przystawki. Nie tylko wzbogacą smak potraw, ale dostarczą również witamin i wartości odżywczych. Zachęcamy do eksperymentowania! Szczególnie warto wypróbować chorwackie pasty warzywne przygotowane bez użycia konserwantów: Pindżur, Relish oraz Paprykę w musztardzie i tym samym wprowadzić powiew świeżości znad Adriatyku do swoich popisowych dań, nie tylko z grilla. Warto sięgnąć również po znaną już z portfolio Podravki pastę warzywną Ajvar w wersji łagodnej bądź ostrej.

Relish to unikalna kompozycja warzyw: ogórka, papryki, pomidorów i cebuli oraz aromatycznej mieszanki przypraw, przygotowana bez użycia sztucznych aromatów i barwników. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i warzywnymi, w ciekawy sposób podkreśla smak gulaszów i sosów. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, omletów, wędlin oraz serów, a także tacos i krakersów. Swoim oryginalnym smakiem doskonale urozmaici także smak potraw z grilla.

Hamburgery z Relishem

Liczba porcji: 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERACzas przygotowania: 25 minut

Składniki:

300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)

1 szalotka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki sosu worcester

4 łyżki wody

1 łyżka Vegety Natur

2 bułki pszenne do hamburgerów

garść szpinaku

1 awokado

4 łyżki pasty Relish Podravka

olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Do mielonej wołowiny dodać wodę i dokładnie wyrobić mięso na jednolitą
    masę. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa, doprawić Vegetą, sosem worcester i musztardą.
  2. Formować burgery o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmarować z obu stron olejem, a następnie grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z każdej strony po około 3-4 minuty. Cebulę pokroić w talarki.
  3. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół i podpiec na grillu.
  4. Na bułce ułożyć szpinak, kilka plastrów awokado, cebulę, upieczonego burgera, 2 łyżki Relishu Podravka i przykryć drugą bułką.

Pindżur to mieszanka najwyższej jakości warzyw dojrzałych w słońcu południowej Europy: kawałków słodkich pomidorów i czerwonej papryki, bakłażana, cebuli oraz starannie wyselekcjonowanych przypraw. Ta aromatyczna pasta to doskonały dodatek do wędlin i mięs, dań rybnych oraz sałatek. Idealnie podkreśli smak dań warzywnych oraz sosów. Doskonale sprawdzi się również jako oryginalny dodatek do potraw z grilla.

Grillowane nóżki z kurczaka w marynacie Pindżur

Liczba porcji: 4

OLYMPUS DIGITAL CAMERACzas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Składniki:

8 nóżek kurczaka

1 łyżeczka przecieru pomidorowego Podravka

1 łyżka pasty Pindżur Podravka

1 łyżka miodu wielokwiatowego Podravka

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotować marynatę: przecier wymieszać z Pindżurem Podravka, miodem, sosem sojowym i oliwą.
  2. Nóżki zamarynować i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut lub odstawić na noc do lodówki.
  3. Kurczaka grillować na rozgrzanym ruszcie z każdej strony po około 20 minut, obracając co jakiś czas. Mięso podczas grillowania polewać marynatą.
  4. Grillowane nóżki podawać z pastą Pindżur Podravka.

Papryka w musztardzie to kompozycja najwyższej jakości. Powstała z połączenia dojrzewającej w śródziemnomorskim słońcu papryki, cebuli oraz aromatycznej musztardy. Idealnie podkreśli smak pieczonego mięsa oraz kiełbasek z grilla. Ten unikalny dodatek pasuje również doskonale do sałatek i kanapek nadając im wyrazistego smaku.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i Papryką w musztardzie

Liczba porcji: 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERACzas przygotowania: 25 minut

Składniki:

4 piersi kurczaka

1 jajko

5 łyżek startego parmezanu

140 g fasolki szparagowej

4 garście liści szpinaku baby

1 łyżka białego octu winnego

2 łyżki Papryki w musztardzie Podravka

1 łyżeczka miodu lipowego Podravka

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć i osuszyć. Jajko lekko rozmieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Mięso panierować najpierw w jajku, a następnie w parmezanie. Grillować około 10 minut, obracając co jakiś czas, aż będzie rumiane i chrupiące.
  2. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i ostudzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z liśćmi szpinaku.
  3. Przygotować dressing: oliwę z oliwek wymieszać z octem, miodem i Papryką w musztardzie Podravka.
  4. Warzywa polać dresingiem i podawać z kurczakiem w plastrach. Sałatkę ozdobić Papryką w musztardzie Podravka.

Ajvar – pasta warzywna dostępna w wersji łagodnej lub ostrej, to połączenie papryki i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy. To  bogactwo składników, które idealnie podkreślą smak mięsa oraz ryb z grilla.

Smacznego grillowania z Podravką!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF