W piątek 29 maja odbędzie się czwarta edycja Nocy Restauracji. W ramach wydarzenia restauracje będą serwować wyjątkowe Nocne Dania, przygotowane specjalnie na tą okazję. Każdy lokal biorący udział w imprezie przygotuje także pokaz kulinarny. Restauracje będą otwarte od 19:00, co najmniej do godziny 02:00. Noc Restauracji tradycyjnie odbędzie się w Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu. Impreza otwarta jest także na renomowane autorskie restauracje z innych zakątków Polski.

NocRestauracjiTematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. W Nocnych Daniach lub w całym Nocnym Menu, szefowie zaproponują swoją wizję tradycji i przyszłości na talerzu.

Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości. Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi światowymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz niespotykanych mieszanek składników, gości restauracji zaskoczyć można nowoczesną techniką kulinarną, wykorzystując na przykład ciekły azot czy kuchnię molekularną. Kuchnia przyszłości może odwoływać się również do trendów prozdrowotnych i zbilansowanej diety.

„Noc Restauracji jest świętem dobrego smaku. Zależy nam na tym, aby goście, jak i restauratorzy i szefowie kuchni, czuli wyjątkowość tego wydarzenia. Od lat dbamy o staranną selekcję lokali i jako organizatorzy gwarantujemy niezapomniane przeżycia, w tym bezpośrednie spotkania z wybitnymi szefami kuchni, podczas pokazów kulinarnych. Noc Restauracji ma być dla wszystkich okazją do świetnej zabawy” – deklaruje Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.

„Białystok ma niesłychanie dynamicznie rozwijającą się scenę kulinarną. Uważam, że jesteśmy jednym z najciekawszych miejsc w kraju, a może i w Europie, jeśli chodzi o różnorodność i bogactwo smaków. Tej nocy warto zarezerwować stolik w Białymstoku i przyjechać tu choćby z Warszawy” – przekonuje Monika Kamińska, dyrektor Biura Promocji i Turystyki Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

„Noc Restauracji w Gdańsku ma być ważnym głosem w opowieści o smakach naszego miasta. Zachęcamy szefów kuchni i restauratorów do zaprezentowania dań opartych na gdańskich tradycjach, jak również do odkrywania tego, czym może być gdańska kuchnia w przyszłości. Liczymy, że dzięki tej akcji mieszkańcy i turyści będą mogli doświadczyć marki Gdańsk… od kuchni” – zauważa Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk.

Impreza rozwija się z roku na rok i przyciąga coraz to większą grupę restauratorów. Listę uczestniczących lokali, propozycje Nocnych Dań oraz godziny i tematy pokazów dostępne są na stronie www.nocrestauracji.pl.

Źródło informacji: Informacje organizatora Nocy Restauracji
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF